Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



O starostenský pohár

Tradiční soutěž se střelbě z historických křesadlových zbraní o pohár starosty města uspořádal 22. září bystřický Klub vojenské historie francouzského císařství v areálu střelnice místního oddílu biatlonu na Bedlině.

V základní kategorii se soutěže zúčastnilo 17 střelců a dvě střelkyně nejen z Bystřice pod Hostýnem, ale i Vyškova, Frýdku-Místku, Hranic a Starého Města u Uherského Hradiště.  Střílelo se pouze ze zbraní prošlých státní zkušebnou a soutěž přísně a se vší ostražitostí řídil Jan Dvořák z Tučap u Vyškova, znalec vojenské historie. I náhodný přihlížející musel uznat, že vydat dobře mířenou ránu z 4,5 kg těžké křesadlové pušky, která nemá mušku a u níž chvíli trvá, než se po zmáčknutí spouště vznítí prach na pánvičce a vyjde ohlušující rána, není nic jednoduchého. Přesto se ve skvostném terči, který právě pro letošní soutěž vytvořil člen místního klubu vojenské historie Josef Hynek, objevilo množství zásahů. A na jeho plochu byla  čestně zapsána jména těch nejlepších, kteří se prostříleli na stupně vítězů. Pohár starosty města si odnesl František Sklenář, trofej za druhé místo převzal Jaroslav Vašík a třetím nejlepším střelcem byl předseda bystřického klubu Radmil Tomčík. Střílelo se však také v kategorii VIP, tentokrát historickými terčovnicemi. Tady zvítězil Miroslav Martinek, starosta Valašské Bystřice, na druhém místě skončil velitel bystřické městské policie Radek Sigmund a bronz po svérázném střeleckém výkonu vybojoval starosta Bystřice pod Hostýnem Zdeněk Pánek. Akce se zúčastnil také prezident Středoevropské napoleonské společnosti Jakub Samek. Napoleonské střelby na Bedlině byly zajímavou a neobyčejnou podívanou pro všechny návštěvníky a pomyslným putování zpět v čase. 


Poděkování Klubu vojenské historie francouzského císařství za podporu při pořádání akce patří městu Bystřice pod Hostýnem a Klubu biatlonu Bystřice pod Hostýnem.
            

msch



Design By Macik