Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Letošní dobrodružství cykloturistů

Jako každým rokem i letos přinášíme zprávu o činnosti našeho cykloturistického oddílu při Klubu český turistů Bystřice pod Hostýnem. Při sestavování jeho rámcového plánu se nám jevilo, že v našem blízkém okolí již nejsou další nová zajímavá místa, kam bychom v jednodenním výletu dojeli a která by stála za návštěvu. Vždytˇspolu už jezdíme 7. rokem a  nejbližší okolí již máme zmapováno. Ale při podrobnějším zkoumání  jsme zjistili, že na nás toho čeká ještě spousta.

Soustředili jsme se především na výlety jednodenní, a do vzdálenosti 60–75 km od našeho města, dále na víkendové zájezdy i na celotýdenní putovní zájezd v době léta. Lákala nás především místa nová, dále cyklostezky, po kterých jsme dosud nejeli, a naše nejbližší řeky  Morava a Bečva.  Při všech těchto cestách jsme poznávali novou nepoznanou krásu naší vlasti, ale i památky z minulosti – historická dědictví našich předků nevyčíslitelných hodnot. Všechno to korunováno idylikou dvou řek – bystré a divoké Bečvy a melancholickým tokem Moravy.
                                                                                                                                                                                Nádherný byl víkendový zájezd na Hanou na Litovelské Pomoraví: město Olomouc a Litovel s kamenným mostem Sv. Jána a  lužní lesy řeky Moravy, cesta k arboretu Bílá Lhota okolo Mladečských jeskyní.                                                                                                                                                                                          

Další víkendovka  mířila na Valašsko: cyklostezkou Bečva od Vsetína po Velké Karlovice – dřevěný kostelíček ve Velkých Karlovicích, památník  ak. malíře J. Strnadela. Na Valašsko jsme se vrátili ještě několikrát. Ceníme si především zdolání dalšího ramene cyklostezky Bečvy. Po celodenní únavě jsem se osvěžili ve vodách Rožnovské Bečvy při jejím soutoku se Vsetínskou Bečvou u Valašského Meziříčí.  

                                                                    
Týdenní putovní zájezd podél řeky Moravy. Nechali jsme se vést  řekou  Moravou několika krajinnými reliéfy z  Valašska přes Hanou a Slovácko, na jižní Moravu po Záluží k Lanžhotu,  k pralesnímu soutoku Moravy s Dyjí. Tento zájezd nesl název Kouzlo řeky Moravy a my jsme se nechali jejími vodami skutečně okouzlit, neboť kraj, kudy plynula, takový byl. Ostrožská Nová Ves a její jezera, poutní místo sv. Antoníčka u Blatnice – po stopách rodného kraje ak. malíře Joži Úprky, slovácký skanzen ve Strážnici, Památník Velké Moravy u Mikulčic a nakonec Břeclav a Pohansko a lednicko-valtický areál.


Naše blízké okolí nám nabídlo renesanční zámek v Dřevohosticích,  včetně naučné stezky v  blízkém lese s mohylovými hroby. I zapomenutý arcibiskupský zámek v Přestavlkách u Přerova nás zaujal. Dále je tu vydařený zájezd na Chřiby – rozhlednu Brdo a zpět přes Kostelany a Velké Těšany s větrným mlýnem – úžasná vyhlídka do kraje. Také k větřáku holandského typu ve Štípě se cesta vydařila. A k poutavým výletům do kraje vždy lákají  naše Hostýnské hory s Rusavou a Rajnochovicemi.


Zároveň  se při našich cestách rádi  účastníme společenských akcí – at´už to byl 1. máj v Přerově, komorní koncert na náměstí v Olomouci, rybářský den u Žeranovic, Valašské mámení v Rajnochovicích,  Dožínky v Kroměříži nebo některé výstavy v zámku Holešov či ochutnávka pstruhů  na jezírkách v Rajnochovicích. Současně využíváme možností koupání v přírodních vodách po cestě – lomech, jezerech a přehradách, takže letní rekreace, jak má být.


Ještě bychom rádi navštívili zahradnickou výstavu Floria – podzim v Kroměříži. Kratšími výlety po okolí  naši cyklosezonu uzavřeme, podle toho,  jak nám bude přát počasí. V příštím roce nás láká České Švýcarsko, víkendovky do Luhačovic,  na Beskydy a Odersko. Pro jednodenní najdeme jistě další zajímavá místa v okolí.


Děkuji všem účastníkům za pěkně prožité chvíle, kázeň a sebekontrolu. Stejně tak i organizátorům za iniciativu, úsilí a odpovědnost. Vítám podnětné návrhy k přípravě další cyklosezony, doufám, že se  i nadále  budeme rádi vídat a těšit se na sebe. Naši nabídku prezentujeme na webových stránkách klubu KČT Bystřice pod Hostýnem a dále v nástěnce u náměstí v prodejně EVAL.  Budeme rádi, když některý z výletů přiláká i vás a přidáte se k nám, jak se již v letošním roce několikrát stalo. Neboť´my na kole jezdíme pohodově!
 

 S úctou za KČT  Blanka Ševelová



Design By Macik