Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Mažoretky získaly srdce Salzkotteňanů

Pozvání z družebního města se nedá odmítnout, vždyť letos trvá přátelství mezi oběma městy dvacet pět roků. A léty se upevňuje. Pevné vazby si vytvořili zejména milovníci folklóru. Družba funguje v oblasti školství, konají se výměnné pobyty studentů. Loni se podařilo úspěšně rozšířit česko- německé vztahy mezi fanoušky mažoretkového sportu.


Jako host festivalu Hederauenfest v Salzkottenu reprezentovala naše Taneční skupina Stars již podruhé.  Tentokrát jsme už věděly, do čeho jdeme, především že nás čeká pořádný kolotoč zážitků, vystoupení a konverzačních úspěchů.
„So viele holky! “ uvítal na konci srpna delegaci z Bystřice pod Hostýnem Klaus Adrien, zástupce výboru pro partnerství. Tato českoněmecká věta provázela náš pobyt v německém družebním městě Salzkotten na každém kroku.  Ve volném překladu sděluje údiv - tolik děvčat. A skutečně – čtyřicetičlenný soubor dívek doprovázený maminkami budil pozornost.
Stejně jako loni byly jsme v rámci rozvíjení mezinárodních vztahů ubytovány v německých rodinách. Pokud to šlo, vyžádali si nás ti samí hostitelé. Bez rozpaků jsme už s nimi „šprechtily,“ jako kdybychom se se starými známými viděly včera. Družební výbor nám připravil skvělý program. Nejenže jsme měly čas ponořit se do vln slané laguny, místního koupaliště, ale dokonce jsme ukojily vášeň pro nakupování (znáte ženské). V krajském městě Paderborn jsme však také obdivovaly skvostnou katedrálu a vychutnaly atmosféru velkoměstského ruchu.


Největší maraton jsme absolvovaly v rámci festivalových vystoupení. Střídání venkovních scén, časová náročnost i celkové vypětí, abychom pokaždé byly včas na správném místě, vykompenzovaly úsměvy místních a jejich potlesk.  „České mažoretky vtancovaly do srdcí publika,“ psaly německé noviny a nazvaly nás ozdobou festivalu. Jsme pyšné, že si v Salzkottenu našeho tanečního umění váží a že stejně jako bystřičtí Valaši můžeme rozvíjet přátelské vztahy. Pohostinnost chceme našim německým přátelům oplatit pozváním k nám do Bystřice pod Hostýnem .
Více fotografií na http://www.rajce.net/a6980204.

Eva Mikešková



Design By Macik