Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Obrázek ze Štiřína

Minigalerie výtvarných děl Bystřického kulturního fondu, která je umístěna na zámecké chodbě před hudebním sálem, se rozrostla o nový kousek – fotografickou kopii dobového loveckého výjevu, obraz s prchajícím stádem v popředí a dvěma postavami lovců v pozadí.

Zobrazený hon na divočáky se podle vloženého textu uskutečnil v bystřickém revíru. V pravém dolním rohu tisku stojí německy psaný text: „V roce 1877 složil Ernst svobodný pán z Loudonu v bystřické oboře tohoto silného kance.“ Obraz měl tedy zachytit to, co dnes zachycují fotografie – slavný okamžik v lovecké kariéře svobodného pána z Loudonu.
Autor obrazu Franz Xaver Pausinger (1839–1915), rakouský malíř, který působil ve Vídni, Mnichově, Salzburgu a na cestách po Orientu doprovázel i korunního prince Rudolfa, kresbu vytvořil v roce 1891.


 A jak se fotokopie obrazu do Bystřice dostala? Díky členům BKF – manželům Marii a Janu Kozlovým. Navštívili zámek Štiřín u Prahy a v tamních sbírkách objevili vystavený obraz, který se váže k našemu městu. Správce zámku pan Hrubý byl velmi vstřícný, a tak se podařilo za ochotné podpory a pochopení pracovníků Národního památkového ústavu Praha PhDr. Jany Křížové a Mgr. Jana Novotného obraz přefotografovat a umístit po zarámování na chodbu bystřického zámku.
Dobrá věc se podařila. Zbývá jen všem zainteresovaným i touto formou upřímně poděkovat.
                                                                                                                                                                        Jan Žákovský


Fotografie


Design By Macik