Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Naši nejlepší žáci v Itálii

V rámci projektu „Hledáme nové technické talenty“ se naši dva nejlepší žáci zúčastnili ve dnech 4. 5.– 8. 5. 2010 akce v italském regionu Friuli Venezia Giulia.

Z odborných škol Zlínského kraje se kromě oboru truhlář účastnili tohoto projektu také žáci oborů tesař, zedník, instalatér, malíř, elektrikář-slaboproud a elektrikář-silnoproud. Projekt byl velmi dobře organizačně připraven a zahrnoval jak odborné exkurze a návštěvy odborných škol, tak i poznávání reálií tohoto italského regionu.
Při cestě do Itálie jsme navštívili elektrárnu Simmering ve Vídni, která pracuje na principu spalování biomasy a dřevních štěpek. Ubytováni jsme byli ve městě Palmanova, které je charakteristické zvláštním půdorysným tvarem devíticípé hvězdy a je obehnáno hradbami. Historie města sahá do období Benátské republiky.
V regionu jsme navštívili Střední odbornou školu IPSIA v San Giovani al Natisone, kde se vyučují obory zpracování dřeva. Také návštěva společnosti CATAS, výzkumného a vývojového centra pro testování dřeva a nábytkářských výrobků, byla velmi poučná, stejně jako prohlídka stavby před kolaudací, kterou projektovala a realizovala projekční kancelář GEZA z Udine v historickém městě Cervignano.
Další den jsme prozkoumali Střední odbornou školu v Cividale, kde studují a odbornou přípravu vykonávají žáci oborů oční optik, instalatér, automechanik a elektrikář. Jako milou pozornost jsme přijali pozvání k účasti na fotbalovém utkání italského prvoligového týmu Udinese a následnou prohlídku stadionu s generálním sekretářem klubu.
Neopakovatelným zážitkem pro nás byla prohlídka školy mozaiky ve Spilimbergu. Tato soukromá škola jako jediná na světě vyučuje tvorbu mozaiky. Umělecká díla jejích absolventů je možné spatřit na významných místech ve světě.
Posledním bodem programu bylo seznámení s hlavním městem regionu Udine, kde žáci poznali historické centrum, prohlédli si radnici a také designérské studio Geza.
Při návštěvě regionu Friuli Venezia Giulia měli žáci možnost seznámit se s obdobnými odbornými školami v Itálii, porovnat rozdílnosti ve studiu jednotlivých oborů a rovněž posoudit vlastní možnosti uplatnění na českém i evropském trhu práce.

                                                                                                                                                                    Ing. Libor Novák
                                                                                            Střední škola nábytkářská a obchodní Bystřice pod Hostýnem


Fotografie


Design By Macik