Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Třemi sály ke kořenům

Odbíjením hodinových cimbálů ze zámecké střechy a hrou na bubny, jejichž temné zvuky jako by se nesly až z dávnověku, byla 7. května 2010 na nádvoří zámku v Bystřici pod Hostýnem příznačně zahájena tradiční výroční výstava výtvarného oboru základní umělecké školy, tentokrát nazvaná „Ke kořenům“.

Jak už loni potvrdila vyučující Jiřina Vrbecká, najít velké a nosné téma pro celou výstavu je vždy ta největší práce – ale i tentokrát se to podařilo. Téma inspirovalo mladé výtvarníky k řadě nádherných děl. Plošné i prostorové výtvarné práce, které mohli návštěvníci obdivovat až do 23. května, byly seskupeny do tří pomyslných celků. První promlouval o mnohobarevné a různotvaré Zemi a životě na ní, o zdrojích, o čerpání energie a životodárné síly z pramene. Druhý uprostřed prvního zobrazoval chyby a disharmonie ve vztahu člověka a přírody jako zdroje. Ve třetím celku se návštěvník výstavy ponořil ke kořenům samotného lidského rodu, našel věci, které odedávna patřily a patří k životním potřebám lidí – šaty, nádoby, magické předměty, šamanské masky, portréty předků, výjevy z běžného života vesnic i měst. Použité techniky byly jako vždy velmi nápadité a originální.

Třetí zámeckou výstavní místnost zaplnily práce letošních absolventů základní umělecké školy. Každý z nich si zvolil téma vlastní a putoval k vlastním kořenům. K nejzajímavějším patřily například keramické postavičky malých mimozemských bytostí putujících v promítané animaci pod hliněnými stromy, které vytvořila Kateřina Vejrostová, projekt nové budovy hotelu Podhoran od Lenky Komárkové, precizní překližkové modely interiérů Radima Zatloukala či různými technikami do zajímavého celku zpracovaný motiv lidského srdce od Barbory Holcové.
Všichni mladí výtvarníci se na výstavě opět projevili jako rostoucí osobnosti, které dokáží podat neobvyklou a obohacující obrazovou zprávu o svém vidění světa.
                                                                                                                                                                                     msch



Design By Macik