Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Ruky aj nohy notovaly podle sborníku Daniela Slobody

Druhá beseda z cyklu Ruky aj nohy notujú se konala v sobotu 15. května 2010 v sále SD Sušil v Bystřici pod Hostýnem. Byla věnována písním zapsaným rusavským knězem a sběratelem Danielem Slobodou.

Některé písničky v podání pořadatelské cimbálové muziky Bukovinka, mužského sboru se sólistou Štěpánem Gomolou a dívčího sboru Jaderničky zazněly veřejně po mnoha a mnoha letech. Autorka nových písňových úprav a dramaturgyně pořadu Kateřina Kovaříková – Malíková přirovnala jejich znovuzrození k pohádkovému příběhu Zlatovlásky.
„Toto pásmo třinácti písniček mělo v Bystřici premiéru, nyní ho předvedeme v rámci hlavního programu na Mezinárodním folklorním festivalu Strážnice 2010 v sobotu 26. června,“ uvedla K. Kovaříková. Výsledek půlročního snažení muzikantů i zpěváků navíc na Sušile zachytily i televizní kamery. Sestřih hudebního vystoupení i doprovodného slova autorky se objeví v České televizi v pořadu Folklorika dne 5. června.

 
I když některé písně už posluchači znali z předchozího CD Bukovinky Na rynku v Bystřici, čekala je i řada úplných „novinek“, tedy nových úprav písní sesbíraných a zapsaných v 19. století D. Slobodou. Písně „Sama su já, paní matko, sama“, „Měla jsem já milovníčka“, „Upadla má milá do nemoci“ nebo „Sokole, bílý pták“ se objeví i na novém CD, které bude Bukovinka se svými sbory a sólisty natáčet letos v létě. „Chystáme i vydání sborníku písňových textů a nápěvů ze sbírek D. Slobody, protože k jejich zveřejnění dosud nikdy nedošlo“, dodala K. Kovaříková.


Cimbálová muzika Bukovinka hraje nyní v rozšířeném obsazení, s novým primášem Petrem Valou. „Založili jsme občanské sdružení a snažíme se hledat pro své aktivity vhodné granty i chápavé sponzory“, konstatoval předseda sdružení Petr Stoklasa. I když přítomní diváci neskrývali své nadšení nad uměleckým výkonem i krásnou výzdobou sálu, jejich počet nesplnil očekávání. Muzika proto hledá jiný, komornější prostor pro své další koncertní aktivity.
                                                                                                                                                                            -la madre-



Design By Macik