Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Sbírky učí

Ve dnech 17. a 19. května 2010 se obě bystřické základní školy účastnily soutěže o historii města pořádané jako pilotní pořad v rámci projektu Ministerstva kultury ČR Sbírky učí. Projekt se snaží zavést do školní výuky dějepisu názorné pomůcky v podobě předmětů uložených v českých muzeích. V jeho úvodu uspořádalo bystřické muzeum pro školy názorné ukázky práce s historickými předměty, v další části mohou školy využívat k výuce fotografie předmětů, s nimiž se děti v zámku setkaly. 
Soutěžící byli rozděleni podle věku do dvou skupin. V pondělí 17. května soutěžily děti ze 6. a 7. tříd, ve středu 19. května děti z 8. a 9. tříd.


Obě skupiny dětí odpovídaly na otázky v písemném testu, vyzkoušely si pečení chleba, práci ševce a lití voskových obětin. Seznámily se také se sbírkovými předměty z bystřického muzea. Podívat se mohly na předměty běžně přístupné v muzejní expozici v přízemí bystřického zámku. V expozici keramiky se dozvěděly o výrobě bystřické a rajnochovické keramiky a odpovídaly na otázky týkající se osobnosti Františka Táborského.


Ve svátečním sále bystřického zámku se děti seznámily také s předměty, které zůstávají většině návštěvníků nepřístupné a jsou ukryté v muzejním depozitáři. Byly to především cechovní truhlice, džbány a postavníky a také další nářadí bystřických řemeslníků.


Na závěr získali tři žáci, kteří nejlépe odpovídali na dané otázky, drobné ceny. Soutěžící měli velmi vyrovnané vědomosti a obě hodnotitelky stanovily vítěze jen díky zvláštním plusovým bodům. Ve spolupráci s bystřickým muzeem soutěž připravily učitelky Mgr. Pavla Caletková ze Základní školy T. G. Masaryka a Mgr. Olga Barotová ze Základní školy Bratrství Čechů a Slováků. Obou soutěží se účastnil i školní reportér, jeho poznámky najdete na školních i městských internetových stránkách.
           -eda-



Design By Macik