Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Edice Zpravodaje se po roce chystá ožít

A stane se tak prostřednictvím knížky nazvané krátce Čerňava, jejímiž autory jsou Dalibor Kolbinger a Ladislava Hradilová. Čtenáři Zpravodaje si jistě vzpomenou na reportáž o putování k chatě Orlí hnízdo a po zákoutích čerňavských hvozdů (Zpravodaj 6/2010, str. 4–9). Právě při té příležitosti pan Kolbinger, předseda moravsko-slezské odbočky České archeologické společnosti a autor Hostýna v dávnověku, nahlas promluvil o svém záměru pustit se do psaní. A vida, přišel říjen a knížka je hotová. Zachycuje Čerňavu ze všech možných úhlů – vymezuje její prostor a historické hranice, zabývá se její geologickou stavbou, pseudokrasovými jeskyněmi, horskými loukami, rostlinami a živočichy, kteří tu žijí, pálením dřevěného uhlí, lámáním kamene, dolováním kovů, prehistorií lokality, ale i pomístními názvy a jejich původem, lidovou slovesností, pověstmi a písničkami spojenými s Čerňavou a mnoha dalšími zajímavými tématy.
Knížku bohatě proloženou nákresy, mapkami a fotografiemi bychom rádi pro čtenáře připravili co nejdříve, aby se s ní, hned jak přijde jaro, mohli vypravit objevovat Čerňavu.

„Čerňava – hora, jejíž jméno už samo o sobě provokuje k zamyšlení, poznávání a zkoumání. Kde se vzalo to jméno plné černě? Snad ze tmy, kterou tu vždy vytvářely hluboké lesy nebo z tajemných skalních útvarů místy se otevírajících do tmavých útrob?
Zkusme se na ni podívat několika pohledy. Vydejme se na putování skutečné i putování časem. Překonejme pohodlí a vystoupejme nelehkým terénem k místům opředeným legendami i k těm, která jsou skutečnými doklady o její historii.“

(Z připravované publikace D. Kolbingera a L. Hradilové: Čerňava. Vyjde v lednu 2011 v Edici Zpravodaje města Bystřice pod Hostýnem.)

            msch



Design By Macik