Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Vydra v Bystřici po 100 letech

Ve středu pátého října byla městskou policií v ranních hodinách na Holešovské ulici nalezena sražená vydra říční. Tělo zvířete se nacházelo na silnici u mostu přes Bystřičku, je tedy pravděpodobné, že se vydra pokoušela obejít nedaleký jez a dostat se dále proti proudu, což se jí stalo osudným.


Vydry byly v naší oblasti člověkem záměrně vyhubeny před cca sto lety. K jejich hubení v té době přispěla nejen velmi ceněná kožešina, ale i nechvalně proslulé rybářské heslo konce 19. století „Smrt vydrám!“ Správa panství nebo příslušní majitelé revírů si ve své době najímali tzv. vydraře, aby vydry chytali a zamezil tak úbytku ryb, které jsou hlavní částí vydří potravy.


Dnes je vydra říční zákonem chráněna jako silně ohrožený druh. Početní stavy v ČR však plynule rostou. Těžiště výskytu leží v západních Čechách a v moravských Karpatech, migrující jedince lze však zastihnout téměř kdekoliv na vhodných tocích a nádržích – je tedy pravděpodobné, že se s vydrou v naší oblasti v budoucnu znovu potkáme.
„Bystřická“ vydra (jednalo se o nadprůměrně velkého samce) byla převezena  k preparaci a následně bude sloužit jako exponát městského muzea. Ostatní části těla, které preparátor nevyužil, převzala společnost Alka Wildlife, která je použije ke genetickému výzkumu vydří populace.


Lukáš Krajcar



Design By Macik