Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Včelín – nové zázemí pro volnočasové aktivity

Psal se rok 1913, když se akademický malíř František Ondrúšek, významný bystřický rodák a občan, nastěhoval do své nové vily v ulici Kroužky v Bystřici pod Hostýnem, kterou znají místní občané pod názvem Včelín. Objekt s rozlehlou zahradou a altánem se v té době stal významným společenským a kulturním centrem města, kde se scházely osobnosti spjaté s Bystřicí pod Hostýnem a s krajem pod Sv. Hostýnem. Až do malířovy smrti v roce 1932 zde vznikala mistrova největší výtvarná díla.


V letech 1966–1997 sloužil objekt ke školským účelům, poté však začala vila postupně chátrat. V roce 2006 se městu podařilo tento cenný historický objekt získat od Zlínského kraje do svého vlastnictví a postupně se začaly připravovat první plány, jak s novým majetkem naložit. Bolestivým místem města Bystřice pod Hostýnem, resp. celého Podhostýnska, byla především absence kvalitního zázemí pro mimoškolní a volnočasové aktivity dětí a mládeže, příp. dalších věkových skupin obyvatel. Byl to právě objekt Včelína a zázemí jeho zahrady, které se jevily ideálním místem pro vznik chybějícího a tolik potřebného centra volného času. V roce 2008 byla firmou Profix, s. r.o., zpracována projektová dokumentace, která řešila jak komplexní rekonstrukci stávajících objektů Včelína, tj. vlastního domu, oplocení a altánu, tak i vybudování nových sportovních a herních prvků, vč. revitalizace zahrady. Návrhy rekonstrukce vily byly řešeny v historickém duchu, ctily původní prvky a řešení vily inspirované stylem Dušana Jurkoviče. Již první barevné vizualizace tak slibovaly pěknou podívanou.


Vzhledem k tomu, že celková rekonstrukce i dovybavení Včelína byly nad finanční možnosti města, nabízelo se využití evropských fondů, konkrétně Regionálního operačního programu Střední Morava, který je vyhlášen na programovací období EU 2007–2013 pro Zlínský a Olomoucký kraj. Bystřice pod Hostýnem na podzim roku 2009 zareagovala na vyhlášenou výzvu v rámci tohoto programu a po přípravných pracích a  dotazníkovém šetření mezi žáky základních a středních škol v Bystřici pod Hostýnem byla podána žádost o dotaci na projekt ,,Středisko volného času Včelín“ do prioritní osy 2 Integrovaný rozvoj a obnova regionu, oblasti podpory 2.2 Rozvoj měst, podoblasti podpory 2.2.5 Infrastruktura pro rozvoj volnočasových aktivit Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Morava.
V lednu 2010 bylo město jako žadatel vyrozuměno o schválení projektu ke spolufinancování, tj. poskytnutí dotace ve výši max. 85 % na uznatelné náklady projektu. Následovalo tak období zejména administrativní práce související s projektem a s realizací zadávacích řízení v rámci projektu. V listopadu 2010 pak byly zhotovitelskou firmou RAPOS, spol. s r. o., zahájeny stavební práce na Včelíně. Postupně byly rekonstruovány či nově vybudovány v souladu s projektovou dokumentací tyto stavební objekty: dům č. p. 609 (vlastní objekt Včelína), oplocení, zpevněné plochy (místa pro parkování, chodníky), altán, dřevěný zahradní domek, sportovní a hrací plochy (víceúčelové hřiště s umělým povrchem, lezecká stěna a lanové centrum) a provedeny byly zahradní úpravy. V objektu jsou vybudovány klubovny, víceúčelový sál, kancelář a sociální zařízení, bezbariérový přístup do vily je zajištěn prostřednictvím vestavěného výtahu. Objekt je vybaven novou keramickou pecí a posilovnou. Stavební práce byly definitivně ukončeny dne 21. 10. 2011, kdy byla stavba předána zhotovitelem investorovi, a dne 24. 10. 2011 pak proběhla kolaudace objektu. To vše v předstihu o cca 1,5 měsíce oproti původně nastavenému časovému harmonogramu.


Celkové náklady projektu činily 14,7 mil Kč, z toho dotace z Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Morava 11,4 mil. Kč a vlastní zdroje města Bystřice pod Hostýnem 3,3 mil. Kč.
Díky projektu tak vzniklo atraktivní, a především tolik potřebné zázemí pro kvalitní práci s dětmi a mládeží v rámci organizovaných aktivit i pro aktivní trávení volného času obyvatel všech věkových generací města Bystřice pod Hostýnem a celého Podhostýnska. Od listopadu 2011 již začne v nových prostorách fungovat příspěvková organizace města – Středisko volného času Včelín a vila tak znovu po dlouhých letech ožije.


Poděkování za spolupráci z mé strany jako manažerky projektu patří především vedení města a Zastupitelstvu města Bystřice pod Hostýnem za podporu projektu, dále celému realizačnímu týmu této náročné investiční akce, zejména pak Ing. arch. Vítu Bělíkovi, projektantovi stavby, panu Winklerovi, technickému zástupci investora, který zvládl nelehkou úlohu uřídit celou technickou část projektu, Ing. Šillerové, finanční manažerce projektu, která měla na starost finanční stránku akce, dále stavbyvedoucím a pracovníkům firmy RAPOS, spol. s  r. o., a stavebnímu dozoru panu Bartoňkovi.
Tak ať se ve Včelínku novým uživatelům líbí.

Mgr. Kateřina Zavadilová
manažerka projektu



Design By Macik