Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Do Itálie s Bukovinkou

Trieste – Venezia – Gorizia. Čtyři nádherné slunečné dny v severovýchodním cípu italského území. To byl letošní prázdninový zájezd muzikantů a tanečníků z Bystřice pod Hostýnem. Cimbálová muzika Bukovinka jezdí na pozvání svého velkého fanouška honorárního konzula Paola Petiziola do Itálie každoročně už od roku 2006. Ke svému letošnímu výletu za starými známými na italsko-slovinské hranice do půvabné Gorizie přizvala tentokrát i šest párů tanečníků z Valašského souboru písní a tanců Rusava.


Bez vedoucích a dvěma vícemístnými automobily se tak vypravilo osmnáct reprezentantů valašského folklóru v posledních srpnových dnech na slavnosti Festa dei Popoli della Mitteleuropa. Velká multižánrová akce představující obyvatelům pohraniční Gorizie a jejího okolí kulturu České republiky, Rakouska, Slovenska, Maďarska, Srbska, Ukrajiny, Moldavie, Chorvatska a dalších se konala ve městečku o víkendu 19. – 21. srpna. Místo deště, s nímž válčili pořadatelé červencového festivalu Na rynku v Bystřici, trápilo italské organizátory naopak ohromné vedro extrémní i na místní poměry. Pro nás, nezvyklé na tak tropická horka, proto bylo často dlouhé vystupování v kroji doslova bojem o život. Vystoupení jsme však zdárně zvládli a odměnit jsme se stihli již předem.


Když už jsme se vypravili do tak dalekých krajů, museli jsme je přece lépe poznat. A nepodívat se do Benátek by byl pak téměř hřích. Už jenom dopravit se vlakem do proslulé turistické destinace bylo téměř nad lidské síly, neboť díky ochotě pana výpravčího jsme si v tropických teplotách počkali v městečku Monfalcone dvě hodiny na další vlakový spoj. Pro ty z nás, kteří se do „města kanálů“ vypravili poprvé v životě, pak naplnila historická perla všechna slibovaná nej: Nejkrásnější kanály brázděné nejroztodivnějšími plavidly, nejúžasnější stavitelské skvosty obklopené největším představitelným množstvím turistů stojících v nejdelších frontách, nejagresivnější holubi, nejvyšší teploty a nejšílenější ceny. Proti rušným Benátkám byla pak procházka ospalým Terstem s posezením v některé z mnoha malých taverniček tou pravou Itálií.


S odstupem několika týdnů pořád vzpomínáme na zážitky posbírané za těch pár horkých dní v severní Itálii a plánujeme, kam vyrazíme reprezentovat Valašsko příště. Bude to třeba ještě někam dál?
                     

Alžběta Vejrostová



Design By Macik