Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Sídliště se bude měnit – i podle vašich přání

Již v minulém čísle Zpravodaje jsme vás informovali o projektu úprav bystřického sídliště, které by od roku 2013 mělo postupně měnit svůj vzhled. Protože v této lokalitě žijí stovky obyvatel města, je nezbytné před zahájením úprav veřejného prostranství zjistit jejich požadavky, potřeby a představy tak, aby se i v novém prostředí cítili jako doma. K tomu bude sloužit dotazníkové šetření, které se uskuteční v říjnu tohoto roku.


„Chtěl bych touto cestou poprosit obyvatele sídliště, aby dotazníkům věnovali svou pozornost. Teď mají prostor k vyjádření svých názorů a přání,“ uvedl starosta města Zdeněk Pánek. Jak dodal, nejedná se o opravy bytových domů, ale veřejného prostranství mezi nimi. „Sídliště ze 70. let již nevyhovuje současným trendům. Jenom počet automobilů za těch čtyřicet let vzrostl několikanásobně,“ doplnil starosta Pánek. Samozřejmostí projektu budou nejen nová parkoviště, ale hlavně nové bezbariérové chodníky, dětská hřiště, odpočinkové zóny s lavičkami a nově vysázená zeleň. Dotazníky pomohou zmapovat představy všech věkových skupin obyvatel bystřického sídliště. „Jistěže se budou lišit představy mladých rodin od představ starousedlíků, kteří na sídlišti strávili prakticky celý svůj život. Ale tříbení názorů před započetím akce považuji za mnohem rozumnější než následné sepisování petic a protesty naštvaných občanů,“ zdůraznil Z. Pánek. Město přitom může změny provést z prostředků státu, konkrétně z programu Podpora bydlení v rámci Ministerstva pro místní rozvoj.


Revitalizací prošla v uplynulých letech například některá sídliště v Kroměříži, a pokud nemáte představu, co si pod pojmem regenerace veřejného prostoru představit, zajeďte se do Kroměříže podívat (nejnověji například sídliště nedaleko Kauflandu). Dětská hřiště splňují parametry bezpečnosti a hygieny, maminky s kočárky či lidé na vozíčcích nemusí zápasit s převýšením chodníku nad vozovkou a vymezený prostor je maximálně využit k bezpečnému parkování.
A jak bude probíhat samotné dotazníkové šetření? Podle manažerky projektu Aleny Baďurové (tel. 573501942, e-mail: badurova@mubph.cz) bude v průběhu měsíce října dotazník doručen přímo do domácností pověřenými terénními pracovníky, kteří prokáží svoji totožnost a oprávnění k realizaci šetření. Dotazníku bude možné vyplnit několika způsoby. Jednak za asistence vyškoleného tazatele ihned při doručení dotazníku do domácnosti nebo samostatně a pak jej odevzdat na sběrné místo, které bude blíže specifikováno přímo v dotazníku. Jednou z možností bude i vyplnění dotazníku on-line prostřednictvím internetu (odkaz na webové stránky s dotazníkem bude uveden v tištěné verzi dotazníku). Bližší a upřesňující informace o zahájení šetření budou v měsíci říjnu letošního roku zveřejněny na internetových stránkách města a v městském rozhlase.
-jan-



Design By Macik