Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Společný jazyk se vždycky najde

Pro letošní Evropský den jazyků na Gymnáziu L. Jaroše v Holešově pořádaný již pátým rokem v rámci iniciativy Rady Evropy zaujal a zaměstnal  domácí studenty a přilákal i žáky bystřických základních škol a jejich učitele. Projektový den, během nějž mají domácí i hosté možnost vyslechnout přednášky a zúčastnit se seminářů ve vybraných cizích jazycích, byl specifický zejména návratem ke slovanským jazykům a výletem za exotikou japonštiny.

Slovenština, jazyk kdysi každému Čechu vlastní, a ruština, jazyk kdysi každému Čechu urputně nucený, a tudíž ještě urputněji odmítaný, zněly studentům nově jako „čeština ve snu“. V připravené ukázkové hodině slovenštiny Mgr. Aleny Dorotíkové, vyučující holešovského gymnázia L. Jaroše, mohli studenti zábavnou formou propátrat rozdíly a shody mezi češtinou a slovenštinou. Během hodiny nazvané Вспомните – вы понимаете по-русски!, kterou pro ně po letech připravila bývalá vyučující GLJ Holešov Mgr. Ilona Musichina, zjistili, že jim ruská slova v mnohém připomínají česká a že jim znějí dramaticky a zábavně. Seznámili se s typickým Rusem Oblomovem, naučili se dvě písničky básníka s kytarou Sergeje Nikitina a vědí už, že slunéčku sedmitečnému se v ruštině říká „boží kravička“. Zatímco slovenština a ruština jako by byly procházkou po známých místech, japonština se zdála být pro většinu zvídavých studentů španělskou, tedy spíše japonskou, vesnicí. Vlastní jméno napsané japonskými znaky ale chtěl každý vidět a Mgr. Kateřina Slívová z GLJ pro ně připravila i řadu dalších zajímavostí o Zemi vycházejícího slunce. O Austrálii  a australské angličtině hovořil se studenty  Dean Catchpole, Australan vyučující na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Londýnskou kulturu COCKNEY přiblížil zájemcům nedávný absolvent gymnázia Petr Kolařík, seminář o Německu vedla PhDr. Silke Gester, lektorka zlínské Univerzity T. Bati, německou verzí komiksu Katz und Maus, který pojednává o vztahu nacistů a židovského obyvatelstva za 2. sv. války provedl pokročilé němčináře domácí vyučující  Mgr. Václav Novotný a na melodiích české popmusic demonstroval anglickou intonaci živelný Jonathan Blowers, který působí na holešovském gymnáziu již řadu let. Soustavu lineárních rovnic vyřešil v angličtině RNDr. Karel Pohaněl z dvojjazyčného olomouckého Gymnázia Hejčín a od lektora Simona Gilla se studenti dozvěděli potřebné informace o průběhu cambridegských mezinárodních zkoušek v rámci FCE, první mezinárodně uznávané zkoušky z angličtiny pro středoškoláky.


Dobře organizované a pečlivě připravované Evropské dny jazyků na holešovském gymnáziu i letos proběhly v duchu myšlenky, že svět je malý, ale nekonečně pestrý – a pokud se v něm dva lidé opravdu chtějí dohodnout, nějaký společný jazyk se vždycky najde.
            

msch



Design By Macik