Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Projekt dokončen – nové přestupní terminály zpříjemní cestování

 

 - bez popisu -

Město Bystřice pod Hostýnem je jedním z významných dopravních přestupních uzlů Zlínského kraje. V souvislosti s potřebou zajistit komfort cestování veřejnou dopravou, odpovídající současným požadavkům v této oblasti, zareagovalo město na výzvu Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Morava, která nabízela možnost významně zkvalitnit a dovybavit dopravní prostory obou autobusových nádraží v Bystřici pod Hostýnem, tj. u vlakové stanice i na ul. Přerovská.

Díky projektu byly během dvou let vybudovány moderní přestupní terminály, které významně zkvalitňují podmínky pro cestující, zvyšují dostupnost a atraktivitu veřejné dopravy, vytváří optimální podmínky pro návaznost individuální a veřejné dopravy a zajišťují kratší, a především bezbariérový přestup mezi jednotlivými druhy dopravy.

Projekt schválen

V březnu 2010 tak byla do Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Morava podána žádost o dotaci s názvem "Přestupní terminály Bystřice pod Hostýnem". Projekt byl po administraci, kontrole všech náležitostí a povinných příloh a bodování výběrovou komisí schválen v červenci 2010 ke spolufinancování z evropských peněz, a to až do výše 85 % z celkových uznatelných nákladů.

Z vlaku rovnou do autobusu
Po zpracování projektové dokumentace, vyřízení nezbytných povolení a realizaci zadávacích řízení byly v září 2011 zahájeny stavební práce. V první etapě došlo k rekonstrukci autobusového stanoviště u vlakového nádraží, kde bylo vybudováno parkoviště pro osobní automobily, točna pro autobusy, dvě zastřešené zastávkové hrany a osazena zde byla prosklená autobusová zastávka. Nedílnou součástí stavby byla kompletní rekonstrukce komunikací, chodníků, odstavné plochy pro autobusy, dešťové kanalizace a veřejného osvětlení. Prostor autobusového nádraží byl doplněn o vhodný mobiliář (informační tabule, stojany na kola, lavičky) a zeleň.


Centrální autobusové nádraží

Po zimní přestávce byla počátkem roku 2012 zahájena 2. etapa investiční akce a stavba se přesunula na centrální autobusové nádraží. Zde byl realizován nový víceúčelový objekt se sociálním zařízením a informační kanceláří pro dopravce, rekonstruovány asfaltové plochy, veřejné osvětlení, vybudována zastřešená zastávková hrana na prvním nástupišti a tři diagonálně uspořádané nástupní ostrůvky, včetně prosklených autobusových zastávek, a stezka pro cyklisty po vnitřním obvodu plochy autobusového nádraží. Doplněn byl také mobiliář – lavičky, stojany na kola, informační panel a reklamní tabule. Stavební práce skončily v závěru měsíce srpna 2012, kdy byla stavba předána zhotovitelem investorovi.

Náklady

Celkové náklady projektu, které zahrnují kromě stavebních prací i technický dozor, povinnou publicitu, náklady na projektovou dokumentaci a na výběrová řízení činily 23,7 mil. Kč, z toho dotace z Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Morava 19,6 mil. Kč.
- kz-



Design By Macik