Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Letos začne generální rekonstrukce veřejného osvětlení

S ohledem na odborné revizní zprávy a posudek Odboru vnitřní správy MěÚ Bystřice pod Hostýnem o stavu veřejného osvětlení ve městě a jeho místních částech rozhodla Rada města Bystřice pod Hostýnem realizovat nový projekt s názvem „Generální rekonstrukce veřejného osvětlení“.


Jeho cílem je postupně opravit nevyhovující úseky veřejného osvětlení ve městě a v jeho místních částech. Projekt zahrnuje výměnu stožárů, osazení nových LED svítidel s výrazně nižší spotřebou a uložení nových kabelů. Náklady na celkovou generální rekonstrukci veřejného osvětlení  by podle předběžných odhadů měly dosáhnout 14 mil. Kč. V případě osazení nových světelných bodů s výrazně nižší spotřebou město ušetří na elektrické energii až  730.000 Kč za rok, což se zároveň projeví  i ve výdajích na roční údržbu veřejného osvětlení – předpokládaná úspora by měla být až  500.000 Kč za rok.


S ohledem na předpokládanou výši investice bylo navrženo postupovat po etapách. Opravy a modernizace veřejného osvětlení by tedy měly být rozloženy do dvou let. Letos bude zahájena I. etapa této investiční akce – v rozpočtu města na rok 2013 je na stavební část vyčleněno cca 7 mil. Kč


Podle slov projektové manažerky Mgr. Kateřiny Zavadilové se projekt nyní nachází v přípravné fázi, v září 2012 bylo provedeno zadávací řízení na projektanta, zpracována je projektová dokumentace pro I. etapu rekonstrukce a vyřizují se potřebná stanoviska a povolení. Zadávací řízení na stavební část I. etapy by mělo být zahájeno na začátku dubna 2013, stavba pak v květnu 2013.


Město Bystřice pod Hostýnem má ve správě na svém teritoriu a na území místních částí  celkem 1 300 ks pouličních svítidel. V minulých letech byla ve městě a v místních částech prováděna postupná obnova veřejného osvětlení, mezi lety 2004–2011 město vyčlenilo na tyto účely z rozpočtu částku ve výši cca 20 mil. Kč. V květnu 2012 prohlédl jednotlivé starší úseky veřejného osvětlení revizní technik. Z revizní zprávy vyplývá, že vybrané úseky veřejného osvětlení nelze považovat z hlediska bezpečnosti za provozuschopné. Nezbytné bude vyměnit 285 ks parkových sloupů a 46 ks silničních sloupů, vč. kabelových rozvodů. V revizní zprávě je důrazně doporučeno provést výměnu maximálně do 2 let.

Podrobnější informace o průběhu I. etapy generální rekonstrukce veřejného osvětlení v Bystřici pod Hostýnem najdete v některém z dalších čísel Zpravodaje.
            

msch



Design By Macik