Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Dějiny Bystřice a světa v zápiscích

Dějiny Bystřice a světa v zápiscích

(léta 1912–1918)

1912

* Galuška dopsal Dějiny Bystřice.
* Dne 17. června zemřel Schwaiger.
* Útulna na Hostýně dostavěna. Chrám hostýnský: na klenbě přes 400 hvězd a hvězdiček. Sedmiramenné tepané svícny provedl Macfelda z Bystřice. Akademický malíř a mistr v mozaice Viktor Foerster osadil obraz Panny Marie v průčelí, má 25 m2 – bude z nejkrásnějších výzdob uměleckých. Korunky jsou dílem prof. české techniky Josefa Fanty. (Korunovaci sochy Panny Marie Svatohostýnské předcházely v roce 1912 i mnohé úpravy chrámu a jeho okolí. Pozn. red.)
* Nasázeno 13.000 stromů místo loni vyhynulých.
* Dne 14. 6. zřízena telefonní stanice.
* 1912/1913 balkánská válka: I. Bulharsko, Srbsko, Černá Hora, Řecko, Turecko, II. Srbsko, Řecko, Rumunsko, Turecko v Bulharsku, jehož armáda napadla srbskou. Osamostatnění Albánie. (V případě „balkánské války“ nešlo o válku v pravém slova smyslu, ale spíše o mnoho jednotlivých konfliktů. Nově vzniklé národní státy se tehdy snažily získat co největší území na úkor Osmanské říše, na níž získaly nezávislost. Pozn. red.)1913

* Na Dušičky napadlo na Hostýně tolik sněhu, že je ho do počátku prosince po kolena (49–33 cm).
* Na Hostýně založeno muzeum
* Založeno knihkupectví a nakladatelství K. Svobody v Bystřici.
* Dne 2. 12. 1912 oslava 65. jubilea vlády Františka Josefa I. Jako panovník se věnoval povinnostem vládním s opravdovostí příkladnou.
* Dne 5. 12. 1913 vyorali Pajtl Vojtěch a Jan na láně nad Čertovým bronzový poklad. Jaroslav již před 9 lety našel při vláčení zadního dílu „Na láně“ téměř u farářovy cesty bronzovou sekerku asi do poloviny dutou a dal ji Ignáci Winklerovi.
* Sestry Svatého kříže z Choryně zakoupily část velké zahrady pana Barota a v ní nový dům od stavitele Slámy. Daly jej upravit pro své potřeby a posvětit a daly se do práce, tj. učení šití, hudbě, francouzštině, spravují dětskou (mateřskou) školu i městský sirotčinec převzaly do správy.

1914

* Dne 12. 7. Masaryk na výstavě v Holešově. Poslední návštěva jeho! (Hanácko-valašská výstava, která navazovala na Národopisnou a průmyslovou výstavu z roku 1893 a prezentovala zemědělsko-průmyslový, kulturní a společenský rozvoj regionu. Jednalo se ale jen o „poslední“ Masarykovu návštěvu v Holešově před jeho zvolením do funkce prezidenta. Holešov navštívil ještě v roce 1928. Pozn. red.)
* Dne 28. 6. Ferdinand d´Este zabit v Sarajevě, 13. 7. rakousko-uherské ultimátum Srbsku. Dne 1. 8. vyhlášení všeobecné mobilizace a počátek světové války. 18. prosince odjel Masaryk do ciziny. Počátky českého odboje za hranicemi a počátky protičeské persekuce. (Rakousko-uherská vláda adresovala Srbsku ultimátum ve skutečnosti až o 10 dní později, tedy 23. července. Obsahovalo mj. hlavní požadavek na dopadení a potrestání všech viníků sarajevského atentátu. Srbsko hlavní požadavek odmítlo a Rakousko-Uhersko s ním přerušilo diplomatické styky. Padlo rozhodnutí o částečné mobilizaci, k němuž se přidalo i Rusko, Británie a Německo. 28. 7. 1914 v 11 hodin dopoledne vyhlásilo Rakousko-Uhersko Srbsku válku. Pozn. red.)
* Celý měsíc říjen bylo večer vidět pod ojem Velkého vozu za jasné oblohy kometu. Nejjasněji 26. října. Povídavé prorokyně soudily prý, že kometa ukazuje na válku, ale poněvadž má ocas krátký, potrvá krátce (4 roky!) Koncem roku v prosinci několikrát před východem slunce ukázal se Merkur jako malý půlměsíc. Valaši o něm tvrdili, že přinese brzy mír.

1915

* České naděje v Rusku: Kramář a Rašín zatčeni. Persekuce roste, Masaryk zahajuje odboj v Rusku, proklamace ženevské. Zahájení československého odboje v Rusku Masarykem. (Český komitét zahraniční, v jehož čele T. G. Masaryk stál, začal působit v roce 1915 ve Švýcarsku. Odtud byly vedeny odbojové aktivity v Rusku, Francii a USA. J. Krumpholc tady ale zřejmě naráží spíše na událost, kdy čeští vojáci v Rusku zběhli ze služeb Rakouska-Uherska do Ruska. Pozn. red.)
* Dne 25. května zemřel baron Arnošt Loudon na svém zámku Hadersdorf u Vídně, pak byl do Bystřice převezen.

1916

* Dne 16. 8. sňatek JUDr. Ladislava hraběte ze Seilernu, pána na Miloticích a Přílepích, t. č. nadporučíka, se svobodnou paní Elvírou z Loudonu, vnučkou Arnošta Loudona. Sňatku požehnal kardinál olomoucký Lev Skrbenský ve farním chrámu v Bystřici. (Manželka Ladislava Seilerna a vnučka zesnulého Ernsta Loudona se ve skutečnosti jmenovala Antoinetta. Pozn. red.)
* Zemřel František Josef I. (U císaře se první známky onemocnění objevily na začátku listopadu 1916. Ačkoliv mu lékaři diagnostikovali zánětlivé ložisko na plicích, neulehl a neléčil se. Antibiotika ještě v roce 1916 neznali a František Josef I. své nemoci 21. listopadu 1916 ve 21.05 hod. podlehl. Jeho smrt ale ve víru bouřlivých událostí první světové války poněkud zanikla. Pozn. red.)1917
* Suchý rok.
* Světová válka sváděla lidi k přetvářce a činila z poctivců dosavadních nepoctivce. Přetvářeli se, aby zakryli své lepší myšlení, aby neohrozili života, nebo alespoň klidu životního. Lhali, aby nezemřeli, podvodně tajili zásoby, aby o ně nepřišli. Strach z hladu a smrti sváděl lidi ke lži, podvodu i zlodějství… (V souvislosti s častými rozsudky smrti za špionáž, sabotáž nebo vzpouru a rostoucí kriminalitou se silně rozmohlo udavačství. Pozn. red.)

1918

* Klid zbraním. Mírový program Wilsonův (Americký prezident Woodrow Wilson vyhlásil „čtrnáct bodů“ jako program USA na ukončení války už v lednu 1918, Rakousko-Uhersko zaslalo Wilsonovi nótu vyjadřující ochotu tyto podmínky přijmout až v říjnu 1918. Nóta znamenala de facto kapitulaci monarchie, pozn. red.), Tříkrálová deklarace (požadovala autonomii pro Čechy a Slováky, pozn. red.), Pittsburská úmluva (Pittsburská dohoda podepsaná 31. 5. 1918 v americkém Pittsburgu schvalovala spojení Čechů a Slováků v samostatném státě, pozn. red.) Washingtonská deklarace (prohlášení československé nezávislosti exilovou vládou, podepsané T. G. Masarykem, M. R. Štefánikem a E. Benešem, pozn. red.) Dne 13. 4. národní přísaha, převrat v Praze 28. 10. a zřízena Československá republika. Sesazeni Habsburkové a Masaryk zvolen prezidentem (14. 11. 1918, pozn. red.).
* Zemřel Debussy.
          Připravila -eda-



Design By Macik