Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Vlak potáhne Hurvínek nebo parní lokomotiva

V minulém roce prošlo nepovšimnuto 130. výročí příjezdu prvního vlaku po trati Hulín – Bystřice pod Hostýnem, v letoším roce uběhne 125 let od postavení nové železniční stanice v Bystřici pod Hostýnem (nádraží bylo tehdy přesunuto z prostoru v ulici Mlýnské přibližně do míst, kde stojí nádraží nynější, pozn. red.) a prodloužení trati do Těšína a Bílska v dnešním Polsku. Valašská společnost historických kolejových vozidel a občanské sdružení Kroměřížská dráha se sídlem v Osíčku si daly za cíl obě uvedená výročí náležitě oslavit, protože železnice je i přes své dnešní problémy stále atraktivním prostředím.


Ve spolupráci s Českými drahami připravujeme na 13. dubna 2013 jízdy zvláštních vlaků na trati Valašské Meziříčí – Bystřice pod Hostýnem – Kroměříž, tažených parní lokomotivou nebo  historickým motorovým vozem Hurvínek z roku 1948.


Centrem oslav bude nádraží Kroměříž. Zde se tentýž den uskuteční výstava lokomotiv motorové i elektrické trakce a v lokomotivní rotundě depa pak hudební vystoupení.

Současně připravujeme publikaci sestavenou z nových, dosud nezveřejněných informací a obrazového materiálu, tentokrát zaměřenou nejen na historii železnice samotné, ale i na její souvislost s městy a obcemi, jež spojovala a spojuje.

Tomáš Krajcar
Kroměřížská dráha, o. s.



Design By Macik