Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Budoucnost venkova po roce 2013 = společná strategie a příprava

Místní akční skupinu Podhostýnska, o. s., čeká poslední „aktivní“ rok v rámci programovacího období 2007–2013. Letošní rok bude velmi náročný, neboť v úzké spolupráci s obcemi, neziskovými organizacemi a podnikateli management Místní akční skupiny Podhostýnska zpracuje strukturovaný rámec integrované strategie rozvoje území (ISRÚ). Právě ISRÚ bude základním koncepčním dokumentem pro přerozdělování finančních prostředků v budoucím programovacím období 2014–2020, jehož oficiální spuštění se předpokládá  v polovině roku 2015. 


Cílem strategie bude zmapování potenciálu a možností regionu, určí se základní směry, stanoví se primární krátkodobé a dlouhodobé cíle regionu, vytvoří se stavební pilíře, na jejichž základě budeme uvažovat o obnově, modernizaci a rozvoji regionu.
Dosavadní metodický manuál, díky němuž mohla MAS přerozdělovat finanční prostředky z Programu rozvoje venkova – Osy IV Leader,  byl Strategický plán Leader – „Společnou cestou k budoucnosti podhostýnského regionu“. Jednalo se o jednoduchý koncepční materiál, který byl výchozím dokumentem pro činnost MAS. Nová integrovaná strategie rozvoje území bude svou povahou mnohem strukturovanější a analyticky náročnější, neboť její kvalitní zpracování (a následná podpora Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva zemědělství) předpokládá možnost čerpání finančních prostředků z evropských dotací nejen pro zemědělství a venkov (jako tomu bylo doposud), ale také z jiných operačních programů, například na podporu rozvoje regionů a menších měst, podnikání, životního prostředí, zaměstnanosti či vzdělávání a programů přeshraniční spolupráce.


Zpracování ISRÚ je během na dlouhou trať a naším cílem je informovat obyvatelstvo regionu o tom, že se strategie připravuje a že se na ní mohou svými náměty, záměry, připomínkami aktivně podílet. Práce na přípravách strategie byly zahájeny už v loňském roce, počátek roku 2013 je věnován sběru dat prostřednictvím dotazníku volně dostupného na webových stránkách MAS Podhostýnska (www.mas-podhostynska.cz), na obecních úřadech (v Bystřici pod Hostýnem na informačním centru v zámku), v obecních zpravodajích (dotazník najdete volně vložený v tomto čísle Zpravodaje) či  v kanceláři MAS. Cílem dotazníku bude zhodnocení současné situace, označení problematických míst a zamyšlení se nad tím, co pro spokojený a plnohodnotný život v regionu, který je naším domovem,  potřebujeme.

Devátá výzva MAS Podhostýnska bude vyhlášena v dubnu
MAS Podhostýnska, o. s., vyhlásí v dubnu svoji poslední výzvu. Členové Programového výboru MAS na svém posledním zasedání schválili, že na 9. výzvu bude alokována částka ve výši 4.832.453 Kč. Programový výbor schválil navrhovaných 6 fichí (vybraných oblastí podpory).
Vybrané oblasti podpory vždy vycházejí ze dvou základních kritérií – procentuálního plnění v souladu se Strategickým plánem Leader a potenciálního zájmu jednotlivých žadatelů.
 
F1 III.2.1.1. Obnova a rozvoj vesnic 1.932.453 Kč
F2 III.2.1.2. Občanské vybavení a služby  2.000.000 Kč
F3 III.2.2. Ochrana a rozvoj kulturního dědictví venkova 150.000 Kč
F4 I.1.1.1. Modernizace zemědělských podniků  300.000 Kč
F5 III.1.2. Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje. 300.000 Kč
F9 I.1.2.1. Lesnická technika. 150.000 Kč

Upřesněné termíny, znění výzvy, alokace a další důležité informace budou včas k dispozici na webových stránkách www.mas-podhostynska.cz. Své projektové záměry můžete  konzultovat, na základě předchozí telefonické domluvy,  v úřední dny pondělí a středa od 8.00 do 14.00 hodin. Tel.: 773 636 218/219, webové stránky: www.mas-podhostynska.cz

Místní akční skupina (MAS) Podhostýnska, o. s., vznikla v roce 2006. Je složena ze zástupců místních samospráv, podnikatelů a neziskových organizací s právní subjektivitou. Rozhoduje o dotacích v rámci předem schválené strategie a vyčleněného objemu prostředků. MAS zpracovává rozvojovou strategii území a využívá možností  žádat o finanční prostředky z programu LEADER ČR určeného pro rozvoj venkova. Skupina sdružuje členy z území Mikroregionu Podhostýnsko, který tvoří obce: Bystřice pod Hostýnem (včetně místních částí Bílavsko, Hlinsko pod Hostýnem, Sovadina a Rychlov), Blazice, Brusné, Chomýž, Chvalčov, Jankovice, Komárno, Loukov (včetně místní části Libosváry), Mrlínek, Osíčko, Podhradní Lhota, Rajnochovice, Rusava, Slavkov pod Hostýnem, Vítonice, Držková a Hošťálková. Jedná se celkem o území 17 samosprávných obcí a 5 místních částí.
       

Ing. Kateřina Buzková
manažer MAS Podhostýnska



Design By Macik