Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Nocování s Andersenem

Je 5. dubna 2013. Odbila sedmnáctá hodina a knihovna se plní dětmi se spacáky, svačinkami, polštářky a zubními kartáčky. Neznám nikoho, kdo by aspoň jednou za život nechtěl zažít noc v knihovně!


Protože se úplně všichni neznáme, začíná odpoledne seznamovacími hrami. Najednou se mezi námi objeví sám pan Andersen. Letos nás poctil svou návštěvou osobně. Společně si povídáme o knížkách. Když v tom jedna kniha vypadne z regálu! Co se děje? Co to má znamenat? Pan Andersen ji zvedá – Harry Potter? To bude nějaké znamení – někdo z příběhu potřebuje pomoc! Do děje vstupuje ředitel bradavické školy Brumbál. Prý se dozvěděl o dětech, které dnes budou spát v knihovně a chtěl by nás všechny pozvat na návštěvu do Bradavic. Jsme překvapeni a nadšeni zároveň. Před cestou nás nejprve mluvící klobouk rozděluje do čtyř kolejí – Bobrozel, Kravomor, Oslošpár a Slepicpér. Teprve nyní se můžeme vydat na cestu.


Blížíme se k Bradavicím, ale jako by něco nebylo v pořádku. Všichni tady zmateně pobíhají. Brumbál nás vede do velké síně a vyzývá profesorských sbor, aby nám objasnil, co se stalo. Slova se ujala Sybilla. Prý mozkomorové zajali Harryho Pottera a vězní jej v Azkabanu.


Cíl naší návštěvy získává zcela jiný rozměr. Brumbál nás prosí o pomoc. Musíme splnit různé úkoly, abychom získali části lektvaru potřebné k vysvobození Harryho. Po jednotlivých kolejích se vydáváme do Věštírny, abychom poznali obrázky, které se zjevují na zdi. V redakci Denního věštce navracíme barvy článkům o uvěznění Harryho Pottera. V síni lektvarů poznáváme jednotlivé ingredience podle vůně. V tělocvičně alias letocvičně, trénujeme létání na koštěti. V tajemné komnatě získáváme od zkamenělé Ginny klíč. A v dračí líhni hledáme správné vejce, ve kterém je ukryta část zaklínadla. Po splnění úkolů a získání všech lektvarů souhlasíme s tím, že vysvobodíme Hagrida, který je připoután řetězy v zapovězeném lese, protože nechtěl Harryho Pottera vydat mozkomorům.


Cestu do Azkabanu vyvěští Sybilla a nás čeká ta nejtěžší část – vypořádat se s mozkomory a vysvobodit Harryho Pottera. Musíme dokázat, že jsme kamarádi, stateční a že necouvneme před žádnou překážkou. Společně se učíme celé zaklínadlo, chytáme se za ruce a vydáváme se do strašidelného temného Azkabanu.


Mozkomorové nás nechtějí nechat vstoupit, snaží se nám cestu k záchraně Harryho Pottera překazit. Ale my se nedáme! Nakonec to mozkomorové vzdávají, ustupují a uvolňují nám cestu. Všechny lektvary sléváme do jedné nádoby. Přistupuje celý profesorský sbor a kouzelným zaklínadlem ničí moc mozkomorů. Ze tmy vystupuje Harry Potter! Sláva! Zachránili jsme jej!
Brumbál ve Velké síni pronáší slavností řeč s poděkováním a následuje hostina, na které se podává teplý nápoj, horká polévka a spousta vynikajících koláčků a dortíků.


Náš čas v Bradavicích vypršel. Loučíme se se všemi postavami. S panem Andersenem se vracíme do útulné vyhřáté knihovny. Jsme plni dojmů a zážitků a vůbec se nám ještě nechce spát. Zalézáme do spacáčků. Pan Andersen se ujímá knihy, a my posloucháme, jak to bylo v těch Bradavicích dál. Naše fantazie se mísí se sny, které se plíží ztichlou knihovnou a postupně nás všechny přemáhají.

Jen jednou za rok můžeme zjistit, co se děje v tajuplném prostředí zešeřelé knihovny. Letos se to podařilo 32 dětem a čtyřem dospělým. Pokud vás naše dobrodružství zaujalo, můžete se podívat i fotky z této akce na adrese www.knihbph.cz

Noci s Andersenem si vymysleli v Česku – v Uherském Hradišti v Knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana. A vymysleli je dobře. První Noc s Andersenem se konala v roce 2000 v den narozenin slavného dánského pohádkáře a měla dětem ukázat, že číst je velké dobrodružství, stejně jako například nocovat v knihovně. Letos se akce konala už po třinácté, a to na více než 1 277 řádně registrovaných čtecích místech střední Evropy i zámoří. Ve veřejných i školních  knihovnách, knihkupectvích, školních třídách, klubovnách, nemocnicích i v zoologické zahradě. Děti nocovaly s Andersenem australském Sydney, v Drážďanech, Frankfurtu nad Mohanem, Curychu, Paříži, Londýně, v Kodani i v zámořských státech Oregon a California, na mnoha místech Slovinska a Chorvatska, v Polsku, na Slovensku, v ruské Kirillovce a Novorossijsku. V České republice prožilo letos noc s Andersenem více než 60.000 dětí. Společnou akci Klubu dětských knihoven SKIP ČR podporuje již několik let české velvyslanectví v Kodani a velvyslanectví Dánského království v České republice.

Za všechny nocležníky zdraví JaRo

Noc s Andersenem ve Včelíně

Pátek 5. dubna patřil ve Včelíně pohádkám. Letos se i naše středisko zapojilo do celostátního projektu Noc s Andersenem. Jsme velmi potěšeni, že i bystřické děti patří k velkým čtenářům. O tuto akci  byl velký zájem a velmi nás mrzelo, že jsme některé museli z kapacitních důvodů odmítnout. Pro malé účastníky byly připraveny hry, křížovky, pohádky, divadlo a povídání nejen o Andersenovi.
                                 

SVČ Včelín



Design By Macik