Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Kdo v srdci žije, neumírá…

V pondělí 8. dubna dorazila do Bystřice smutná zpráva o neočekávaném odchodu bystřické rodačky Jarmily Gabrielové, rozené Fialkové. Byla jednou ze dvou dcer JUDr. Jaromíra Fialky, známého bystřického právníka, hudebníka a milovníka přírody.
Jarmila Gabrielová se narodila v roce 1928, absolvovala bystřickou klášterní školu a zlínskou francouzskojazyčnou obchodní akademii. Od mládí působila v Praze a zprostředkovávala poznání české kultury v mnoha částech Evropy. Později jako zaměstnanec Divadelního ústavu se specializovala na problematiku divadelní scénografie. Její znalost šesti světových jazyků jí umožnila kontakty s mnoha odborníky. J. Gabrielová se stala také vyhledávanou konzultantkou v oboru. Její bohaté znalosti oboru ji zavedly do mnoha koutů světa, často velmi exotických. Přesto se vracela vždy velmi ráda do rodné Bystřice, která v ní vyvolávala vzpomínky na šťastné dětství. Její láska k rodnému městu nebyla jen platonická, ale projevovala se i cílevědomým získáváním uměleckých děl pro sbírky zdejšího muzea.


Jarmila Gabrielová byla kromě uznávané odbornice také člověkem s ušlechtilou duší, smyslem pro humor, nadhledem a aristokratickým vystupováním. Byla vynikající vypravěčkou a setkání s ní prožívali všichni účastníci s pocitem radosti, veselí a pohody. Příbuzní, přátelé a známí se s Jarmilou Gabrielovou rozloučili v úterý 16. dubna v Nové obřadní síni na Olšanských hřbitovech.


Odchod Jarmily Gabrielové je pro bystřický kulturní život velkou ztrátou. Všichni, kdo měli možnost se s ní seznámit, na ni budou rádi vzpomínat. Beze smutku, spíše s nostalgickou radostí…
                        

-eda-



Design By Macik