Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Projekt komunitního plánování sociálních služeb završen

Historie vzniku projektu

Rada města i městské zastupitelstvo daly v létě 2008 souhlas k zahájení procesu komunitního plánování sociálních služeb v našem městě. Z rozpočtu byla vyčleněna částka 100 tis. Kč na počáteční výdaje spojené s procesem. Prudký obrat k lepšímu nastal s příchodem projektové manažerky Bc. Gabriely Fellingerové, která měla s touto problematikou snad nejvíce zkušeností, a stala se tak vůdčí osobností celého procesu. V současné době je manažerkou právě končícího projektu, ne však za naše město, ale za Centrum pro komunitní práci východní Morava. Na schůzi rady města Bystřice pod Hostýnem, která se konala 11. března 2009, jsme podali návrh organizační struktury komunitního plánování sociálních služeb v Bystřici pod Hostýnem, kterou tvoří: zastupitelstvo města, rada města,odbor sociálních věcí jako koordinátor KPSS, základní triáda, komise pro sociální věci a rodinu, řídící skupina a tři pracovní skupiny.


Rada města tuto organizační strukturu schválila a současně schválila základní triádu ve složení: za zadavatele – Mgr. Marcela Vegrichtová, vedoucí odboru soc. věcí MěÚ BpH.,za poskytovatele – Ing. Pavel Pilmajer, ředitel Oblastní charity Bystřice pod Hostýnem, za uživatele – Pavel Hejcman, senior.


V rámci již zahájeného procesu se v prosinci  2009  uskutečnilo veřejné setkání za účasti Ing. Romana Hakena, člena Evropského hospodářského  a sociálního výboru v Bruselu a v červnu r. 2010 Kulatý stůl s odborníky za účasti Mgr. Martina Žárského, tehdejšího ředitele odboru sociálních služeb a sociálního začleňování MPSV ČR. V roce 2010 jsme získali čtyři studie nezbytné pro zahájení procesu a to: analýzu poskytovatelů a uživatelů soc. služeb, průzkum laické veřejnosti a sociodemografickou studii.

Realizace a výsledky projektu

Projekt komunitního plánování soc. služeb v Bystřici pod Hostýnem a obcí v jeho správní působnosti je realizován od června 2011 do května tohoto roku. Realizátorem projektu je Centrum pro komunitní práci východní Morava ve spolupráci s partnerem projektu – městem Bystřice pod Hostýnem. Projekt s názvem: „Zavedení procesů plánování dostupnosti sociálních služeb v ORP Bystřice pod Hostýnem“ je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a jeho rozpočet je téměř 2 miliony Kč.


Cílem projektu bylo prostřednictvím metody komunitního plánování sociálních služeb dlouhodobě zvýšit kvalitu a dostupnost poskytovaných sociálních služeb, zjistit efektivitu stávajících poskytovaných sociálních služeb, podpořit již existující služby a naplánovat zavedení nových, kvalitnějších a dostupnějších forem sociální pomoci. Dále pak zapojit jednotlivé subjekty (zadavatele, poskytovatele, uživatele a především veřejnost) do sociální problematiky a potlačit sociální vyloučení u nejvíce ohrožených skupin obyvatel.


V rámci projektu bylo vytvořeno místní partnerství mezi zadavateli, poskytovateli a uživateli sociálních služeb. Byly vytvořeny tři pracovní skupiny zabývající se problematikou seniorů, osob se zdravotním postižením a rodin, mládeže a dětí. Pracovní skupiny i řídící skupina se pravidelně scházely a byly hybnou silou celého projektu. Uskutečnili jsme čtyři veřejná setkání a akci Projedeme město s vozíčkářem, která sklidila u široké veřejnosti velký ohlas. Cílem akce bylo zmapovat současný stav bezbariérových úprav v našem městě, především v oblasti dostupnosti služeb, přístupu do nejvyhledávanějších institucí, nájezdů ze silnic na chodníky a získání uceleného pohledu o pohybu osob na invalidním vozíku po ulicích našeho města.


Specifickým cílem projektu bylo zapojení široké veřejnosti, prostřednictvím informační kampaně, do procesu plánování. Dílčím cílem projektu bylo vytvoření Katalogu poskytovatelů sociálních služeb na území ORP Bystřice pod Hostýnem v prosinci minulého roku. Katalog můžete získat na odboru soc. věcí městského úřadu a v Informačním centru našeho města. Hlavním výstupem projektu je vytvoření strategického dokumentu: Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb ORP Bystřice pod Hostýnem na období 2013–2016.


Chtěla bych touto cestou poděkovat ředitelce Centra pro komunitní práci východní Morava Gabriele Fellingerové, nejen jménem města Bystřice pod Hostýnem, ale i jménem svým, za pomoc, podporu, radu a partnerství po celou dobu práce na projektu. Dále bych chtěla poděkovat vedení města za trvalou podporu projektu, všem členům pracovních skupin včetně jejich vedoucích – Šárce Jelínkové, Tereze Hnilové, Evě Mikeškové a všem kolegům, partnerům, a především všem, kteří o problematiku plánování sociálních služeb v našem městě projevili zájem.

Mgr. Marcela Vegrichtová
 koordinátorka komunitního plánování soc. služeb
Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik