Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Zlínská nemocnice zprovoznila moderní diagnostický přístroj

Novou hybridní kameru SPECT/CT v polovině dubna uvedlo do běžného provozu oddělení nukleární medicíny ve zlínské Krajské nemocnici Tomáše Bati. Hybridní kamera zvýší kapacitu a diagnostické možnosti oddělení. Přístroj stál 16 milionů korun a nemocnice jej pořídila z vlastních zdrojů.

Hybridní zařízení je zcela novou vyšetřovací technikou v krajské nemocnici. Pomůže zpřesnit práci lékařů a vyšetření bude pro pacienty šetrné a jednoduché. Jak vysvětlil primář oddělení nukleární medicíny Jaromír Bernátek, největší předností hybridní kamery je možnost kombinovat anatomické (CT) a funkční (SPECT) vyšetření. Tyto údaje jsou získávány prakticky současně a pomocí počítače dochází k jejich „hybridizaci“, tedy obrazovému překrytí. Takto získané informace jsou pak velkým diagnostickým přínosem pro prakticky všechny klinické obory, zvláště pro onkologii, neurologii, kardiologii, urologii a pediatrii. Výhodou pro pacienta je získání výsledků anatomického i funkčního vyšetření při jedné návštěvě.


Jednou z částí přístroje je gamma-kamera, kterou lze používat i samostatně. Kamera má mnohem lepší parametry než staré zařízení, což mimo jiné výrazně zkrátí objednací doby pacientů na jednotlivá vyšetření. Nukleární medicína je moderní lékařský obor používající k diagnostice a terapii chorob zavedení radioaktivních látek do těla nemocného. Používána je například při diagnostice nádorů, zánětů nebo poruch prokrvení srdce a mozku. Oddělení nukleární medicíny v Krajské nemocnici Tomáše Bati patří dlouhodobě ke špičce tohoto oboru v České republice. Podílí se na zavádění řady nukleárně-medicínských vyšetření do klinické praxe. Ročně oddělením projde až 6 tisíc pacientů. 
                                             

-red-



Design By Macik