Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Bystřičané se prosazují v automobilovém sportu

Bystřičané Milan Obadal (jezdec) a Ivo Vybíral (navigátor) na automobilu Honda Civic VTi úspěšně zahájili letošní závodní sezonu účastí v rakouské Schneerosen Rally. Ve své třídě zvítězili.


V loňské sezoně naposledy usedli do soutěžního vozu při Mikuláš Rally ve Slušovicích. Zimní přestávka se zdála oběma nekonečná, a tak se snažili zkrátit si ji, jak se jen dalo. „Během zimní pauzy jsme se společně s Milanem snažili zlepšit kondici a shodit nějaké to kilo. Chodili jsme běhat, posilovat, ale také trénovat do olomoucké motokárové arény,“ odtajnil velké přípravy na novou sezonu Ivo Vybíral.


Pak začali oba uvažovat o  Schneerosen Rally, což je „druholigová“ soutěž v Rakousku.  „Závod v Rakousku jsme si vybrali právě kvůli dlouhé zimní pauze u nás. Hlavním důvodem bylo to, že jsme se chtěli s Ivem opět dostat do závodního tempa, oprášit rozpis a natestovat nějaké kilometry před domácí Valašskou rally, která startuje na začátku dubna,“ uvedl Milan Obadal k prvnímu startu letošní sezony. Stejný nápad však měly i další české posádky, a tak se v jednom servisním areálu potkal Milan Obadal s Václavem Lichovníkem a Lukášem Nekvapilem. Perličkou rakouské soutěže byl tedy trojboj zahraničních, rozuměj českých posádek s vozy japonské značky Honda. „Ano, je pravda, že v závodě se proti sobě postavily tři české posádky s Hondami Civic VTi a bojovaly o rakouské vítězství v nově vypsané třídě RC 11.1 (místo RC5), kterou nám pořadatel přidělil, to bylo docela úsměvné,“ potvrdil neodvratitelný fakt Ivo Vybíral. Závodníci absolvovali jedenáct rychlostních zkoušek za  krásného počasí a v příjemné atmosféře. „Hned na první erzetě jsme ale měli problém. Asi kilometr po startu jsme naletěli trochu rychleji do jednoho z odbočení a auto se nám svezlo do příkopu. Naštěstí jsme se se ztrátou cenných vteřin dostali zpět na cestu. Hned v 3. RZ zastavila Vencu Lichovníka technická závada (prasklá poloosa) a o zkoušku později vylétl Lukáš Nekvapil mimo trať. Tak jsme se štěstím dostali na první pozici, kterou jsme udrželi až do konce závodu. V soutěži vše fungovalo na jedničku i díky týmu Petra Koláře, který nám skvěle připravil auto. První místo v cíli bylo už jen třešničkou na dortu,“ shodují se po závodě oba sportovci.


Další soutěží úspěšných bystřických závodníků bude Valašská rally, která se uskuteční ve Valašském Meziříčí 4.–5. dubna 2014. Tentokrát bude součástí seriálu Timeseal Mistrovství České republiky ve sprintrally 2014, Mistrovství České republiky v rally historických automobilů 2014 a pořadatel z AutoMotoklubu Rallye-Sport Vsetín vypsal rovněž Pohár pořadatele. Přijďte fandit našim.
-red-



Design By Macik