Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Občanská záložna – úspěšný finanční ústav

Označení občanská záložna je pro starší bystřické občany spojeno spíše se zašlou slávou krásné budovy stejnojmenného hotelu na náměstí. Dominantní budova vedle radnice připomínající prosperitu města na počátku 20. století padla v roce 1973 za oběť představám moderního socialistického člověka. Co ale hotelu předcházelo a jak úspěšným finančním ústavem záložna byla, pamatuje dnes už málokdo.


Občanská záložna vznikla v roce 1866 a sdružovala střadatele z Bystřice p. H. i širokého okolí, od Rusavy, Chvalčova a Rajnochovic, přes Lipovou až k Provodovicím. Zápisy z prvních zasedání valných hromad se do dnešních dnů bohužel nedochovaly. První, které jsou ve Státním okresním archivu v Kroměříži uloženy, jsou až z roku 1909, kdy už se valná hromada sešla na své 43. schůzi. O cílech záložny se dozvídáme i z nich. Záložna chtěla „napomáhat zřizování a podporování živností a hospodářství“, z jednacího řádu také vyplývá, že bylo jejím účelem „poskytovat členům úvěr ve všech dovolených, možných a obvyklých způsobech“ a dát příležitost k ukládání úspor na úrok, podporovat řemeslnické, obchodnické a rolnické podniky, pomáhat rozvoji průmyslového a rolnického podnikání a nakupovat hospodářské potřeby pro své členy. Kromě toho záložna vyměňovala i cizí mince a cenné papíry.


Výše zmíněným cílům odpovídala i členská základna, v níž se objevují jména soukromých osob (rožnovský spisovatel Čeněk Kramoliš, bystřický učitel a otec známého válečného pilota Evžen Halamásek, majitel železářského závodu a pozdější bystřický starosta František Macfelda, pekař Jan Benetka, fotograf Karel Timer, obchodník Karel Sláma, právník JUDr. Bedřich Skoček, ředitel berního úřadu Václav Karafiát a mnoho dalších), drobných podniků (Okresní sdružení chovatelů hospodářského zvířectva, Rolnický družstevní mlýn a pekárna Přílesí, spolek hasičů z Rusavy) až po největšího zaměstnavatele v dějinách města firmu Thonet-Mundus.


Záložna zpočátku pracovala jako „společenstvo s ručením obmezeným“, v roce 1931 se změnila na podnik s ručením neomezeným. Cíle měla bohulibé. Přebytky, kterých v úsporách dosáhla, používali členové na podporu chudých žáků ve vesnických školách od Slavkova přes Rajnochovice až po Horní Újezd, a to bez ohledu na vyznání. Od roku 1913 podporovali na návrh poštmistra Klabačky také veřejnou čítárnu a místní hasiče. V roce 1909 rozdělili mezi vesnické školy částku 1.872 koruny, o tři roky později už to bylo 3.850 korun, v roce 1921 celkem 8.072 koruny. Část přebytků byla uložena v tzv. rezervním fondu, který byl určen ke krytí ztrát z cenných papírů a nemovitostí.


Předsedou se na začátku 20. století stal František Riedl, jako právní konzultant působil v záložně zemský advokát JUDr. Roman Hauk, revizorem účtů byl Evžen Halamásek. Post předsedy byl poměrně stabilní, zpravidla obsazen na několik let. Už zmiňovaného F. Riedla vystřídal v roce 1916 Vincenc Stratil, který byl v roce 1931 nahrazen Františkem Macfeldou. Ve správní radě se v historii záložny vystřídalo mnoho více či méně významných osobností. V roce 1910 v ní zasedal mj. stavitel Emil Sláma, v roce 1918 František Macfelda, v roce 1931 majitel druhé bystřické továrny na výrobu svící Ferdinand Řeřucha, v roce 1946 JUDr. Bedřich Skoček.


Zasedání valných hromad se konala vždy ve společenských prostorách místních restaurací, zpočátku to byla společenská místnost Besedy, od roku 1912 hotel Občanská záložna a od roku 1922 hostinec Bedřicha Vrly. Schůze měly sice začínat pravidelně v sobotu kolem 8. hodiny ranní (aby se i dojíždějící sedláci mohli zúčastnit), ani v jednom případě se ale v osm hodin ráno nezačalo. Protože představenstvo nebylo usnášení schopné, musely být všechny schůze o hodinu odloženy. Počet hlasů, jímž jednotliví členové disponovali, se odvíjel od počtu podílů, tedy jakýchsi akcií.


Částečné ztráty v zisku přinesl rok 1912, kdy „hospodaření poškodily choroby dobytka a následné uzavření dobytčích trhů“. Nejhorší situace ale nastala za druhé světové války. Zatímco na jejím začátku hospodařili členové s přebytkem 3.885 korun, v roce 1945 už byla záložna ve ztrátě. V roce 1943 se sloučila s Úvěrním záloženským spolkem a Živnostenskou záložnou a vznikl tak nový finanční ústav s názvem Všeobecná záložna. Ta se v květnu 1948 slučovala dále s Okresní rolnicko-živnostenskou záložnou a pod názvem Záložna v Bystřici pod Hostýnem fungovala ještě několik měsíců, až byla v srpnu definitivně připojena ke spořitelně.
-eda-



Design By Macik