Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Koupit Podhoran?

Nová nabídka Radovana Křemečka, jednatele společnosti Hotel Podhoran, s. r. o., otevřela na počátku roku 2014 znovu problém nejdiskutovanějšího objektu ve městě – bývalého hotelu Podhoran. Za budovu nyní požaduje částku 19,5 mil. Kč, což se blíží odhadní ceně objektu v roce 2012. Starosta města Zdeněk Pánek hodlá uspořádat anketu, jejímž prostřednictvím by město zjistilo aktuální názor občanů na koupi Podhoranu. Zároveň však poukazuje na to, že ačkoli k žádnému obchodu dosud nedošlo a situace je stabilizovaná, bylo kvůli Podhoranu podáno trestní oznámení.


„Po celou dobu se snažíme situaci ve městě stabilizovat. Provedli jsme ve spolupráci s Policií ČR, cizineckou policií a dalšími orgány veřejné správy řadu opatření, abychom měli bezpečnost našich občanů pod kontrolou,“ říká starosta Z. Pánek. Za svou snahu o udržení pořádku ve městě získal letos dokonce plaketu policejního prezidenta. Trestní oznámení je možné podat anonymně, pod vymyšleným jménem, což podle Pánka nahrává zneužívání systému. „Zvážíme možnost podat také trestní oznámení, a to na neznámého pachatele, který se snaží město poškodit,“ zdůraznil Pánek.


O koupi Podhoranu budou znovu jednat zastupitelé. Situace je ovšem v mnoha ohledech jiná než v létě 2012. Je připravována novela zákona o hmotné nouzi, která má výrazně změnit systém vyplácení dávek za ubytované sociálně slabé osoby majitelům objektů, a snížit tak atraktivitu tohoto způsobu podnikání.


Plně obsazená budova Podhoranu je jistě postupně vybydlována, což snižuje její hodnotu. Majiteli se podnikání zatím patrně vyplácí, protože usiluje o rozšíření kapacity ubytovny z dosavadních 96 na 118 lůžek a 53 pokojů. Takové změny by ovšem znamenaly nutnost splnit množství podmínek, provést v objektu stavební úpravy a získat příslušná stavební povolení, vyhovět požadavkům požární bezpečnosti, použít vhodný stavební materiál, vybudovat dostatečné množství únikových východů a instalovat výtah, který na ně bezprostředně navazuje.


„V dubnu se obrátíme na občany města s anketními lístky, abychom měli pro další jednání ohledně Podhoranu nějaké vodítko. Budeme se ptát, zda hotel koupit, či nikoliv, a za jakou cenu,“ dodal Pánek. Většinový názor obyvatel města bude jedním z argumentů pro další rozhodování zastupitelstva.


S první nabídkou na odkoupení Podhoranu přišel Radovan Křemeček na konci roku 2011, tehdy požadoval za hotel postavený v roce 1974 částku 25 milionů korun. Po řadě jednání svůj požadavek o 2 miliony snížil, ani to však nebylo pro město přijatelné. Názory na odkup hotelu nebyly jednotné. Někteří zastupitelé a občané vnímali postup podnikatele jako vyděračský a odmítali další jednání s ním, u jiných zastupitelů a občanů naopak převážil veřejný zájem a snaha předejít krizovým situacím spojeným s výskytem velkého množství sociálně slabých v samotném centru města. Rozhodnutí zastupitelstva odkoupit hotel za 13 milionů korun podnikatel neakceptoval, k dohodě 12. září 2012 na veřejném zasedání zastupitelstva nedošlo, a v objektu na bystřickém náměstí vznikla ubytovna pro sociálně slabé. Od počátku její existence město zaznamenalo výrazný nárůst drobné kriminality a potýká se s množstvím nových problémů. 

-red-



Design By Macik