Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



V zámecké kapli vzniká nová expozice

Rekonstrukce kaple v předzámčí skončila v říjnu minulého roku. Od začátku roku letošního už to za zdobenými dřevěnými vraty žije. Členové místního Klubu vojenské historie francouzského císařství sem postupně stěhují své sbírky, drobné nálezy z napoleonských bojišť, trofeje z cest, fotografie, plakáty, malované terče, historický nábytek, kopie dobových vojenských uniforem, zbraní, předmětů denní potřeby. Uložena by tu měla být také fotokronika klubu.  Kaple se stane výstavním prostorem, ale také místem pro setkávání členů klubu při zvláštních příležitostech a místem, kde se jednotliví návštěvníci i školní skupiny budou moci dozvědět podrobnosti o jednom z dramatických období světové historie.
Kaple se pro veřejnost otevře 23. května 2015 v rámci Muzejní noci. Vstup bude v průběhu výstavní sezony zajištěn přes informační centrum.  


Kaple v předzámčí prošla od července 2014 zásadní proměnou. Prostory pro město rekonstruovala firma HLAVA-STAVBY, s. r. o., realizace projektu si vyžádala částku 1.065.120 Kč z městského rozpočtu. Upraven byl vstup – pro bezbariérový přístup rozšířena kamenná dlažba, v bočním vstupu do kaple nově vznikl obslužný prostor sloužící pro ovládání elektroinstalace a vytápění, kompletně renovována byla podlaha – zavedeno podlahové vytápění a zabudována nová elektroinstalace. Upraveny byly i vnitřní omítky. Město vybavilo interiér bývalé kaple čtyřmi vitrínami pro uložení exponátů, pěti figurínami pro vystavení vojenských uniforem a televizorem.

Další část bystřického zámku ožije a poslouží občanům a návštěvníkům města.
msch



Design By Macik