Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



O holubičkách, odzemkářích a šedesátém bálu

Rok co rok vám na stránkách Zpravodaje líčíme zážitky z Valašského bálu. A stejně tak i letos. Tedy trošku jiné to tentokrát bylo. Máme za sebou totiž už 60. valašský bál souboru Rusava a jubilejní večer si zasloužil něco navíc.
První valašský bál uspořádal soubor v únoru roku 1956. „Hráli sme o dušu ztratenů a jednu chvilu to vypadalo, že ztraťá dušu muziganti spěš jak tanečníci. Ale tancovalo se a zpívalo nakonec skorem až do rána!“, vzpomínali v souborové kronice na první bystřický bál muzikanti z CM Radhošť. Od té doby se zpívalo a tancovalo v Bystřici pod Hostýnem každý rok. Jen v roce 1990 se kvůli špatnému technickému stavu společenského domu uskutečnil valašský bál souboru Rusava v kulturním domě v Dřevohosticích, jednou se tančilo i ve Chvalčově. Za bohatou historií valašských bálů jsme se na tom letošním ohlédli výstavou fotografií z bohatých fotoarchivů starších členů souboru.


A to nebylo zdaleka všechno. Návštěvníky při vstupu do sálu vítali krojovaní hostitelé štamprlí a malým dárkem – perníkovou holubičkou, každý pak našel na stole i malé „bálové noviny“ plné zajímavostí z minulosti i současnosti bystřického bálu a rozveselení odvážlivci se mohli nechat zvěčnit ve valašském „paštěkozachycovači“, veselém fotokoutku ve foyer společenského domu.


Důstojně bál zahájili všichni krojovaní vznešenou polonézou, návštěvníky pak roztančili kromě tanečníků z Rusavy i hosté ze souborů Rusavjan a Kotár.  Mladí bystřičtí tanečníci uvedli před domácím publikem nové pásmo valašských polek, které věnoval souboru u příležitosti šedesátého výročí založení v roce 2013 choreograf Vladimír Pavelka. Bez muzikantů by se ale tančilo těžko. K tanci zaplněnému sálu hrály stálice bálové scény, cimbálové muziky Bukovinka a Rusava. Připomeňme při příležitosti jubilea, že v 60., 70. a 80. letech se o zábavu starala Krojovaná dechovka z Rusavy, v 90. letech pak Dechová hudba Rusavanka. Pravidelně hudební doprovod k tanci obstarávaly i muziky hostujících souborů a zajímaví sólisté, za všechny jmenujme zpěvačku Jarmilu Šulákovou (1993) a Josefa Lažu (2004), CM Vsacan (1995) nebo CM Malíci (1998). Několik let po sobě slyšeli návštěvníci bálu i mladou bystřickou muziku Voděnka a ľudovou hudbu Skaličan.


Velkolepou podívanou pak návštěvníkům připravili tanečníci odzemku. Tradiční součástí bálového programu je v Bystřici přehlídka tohoto mužského sólového tance a letos se jí zúčastnilo snad až překvapivě mnoho účastníků. Přehlídku zahájili domácí tanečníci z Rusavy, po nich si parket zabrali amatérští nadšenci z chvalčovského Klubu přátel dobrého vína, laťku pak ještě trochu zvedli tanečníci ze vsetínských lidových souborů, ovšem vrcholem celé přehlídky bylo vystoupení tanečníků nejzkušenějších, Jiřího a Petra Stanovských.


Tak jako každý rok se i letos na valašském bále o půlnoci trhaly pod stropem zavěšené papírové holubičky. Výzdoba bystřického sálu se za léta příliš nezměnila. Mají ji na svědomí zakladatelé souboru, výtvarníci Stanislav Stanovský a Karel Bubílek a pan Bubílek pro bálové noviny na první bystřické valašské tancovačky zavzpomínal: „Šedesát bálů, to je hodně. Většinu jsem jich navštívil, ale na tom prvním jsem nebyl kvůli vojenské službě. Příprav bálu na Sušile jsem se účastnil až v roce 1957. Se Staňou Stanovským jsme malovali taneční páry na výzdobu čela sálu a v propagačním podniku v Malenovicích, kde jsme byli zaměstnaní, jsme vyřezali z hobry „těla holubiček“ a natřeli je na bílo. Polystyrén tehdy neexistoval. Děvčata přidělala z papíru křídla a ocásky, přidala je k tělům a mohli jsme holubičky zavěsit nad taneční parket. Od té doby patří holubičky k bystřickým valašským bálům. Systém věšení se dodnes moc nezměnil, ale mám dojem, že bývaly zavěšeny trochu výš… Během pár let přišel bystřický bál do povědomí nejen valašských souborů. Tanečníci z celé Moravy rádi do Bystřice zajížděli a jak je vidět, činí tak stále. Kde by mne tenkrát, když jsme začínali, napadlo, že si náš bystřický soubor zamiluje tolik mladých lidí!“

Za VSPT Rusava Alžběta Vejrostová



Design By Macik