Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Zpráva o činnosti Městské policie Bystřice pod Hostýnem

Městská policie Bystřice pod Hostýnem předkládá zprávu o své činnosti za rok 2014. Prioritou byl dohled nad dodržováním veřejného pořádku v souvislosti s protiprávním jednáním osob žijících na ubytovně Podhoran. Díky opatřením nastaveným už v roce 2013 nedocházelo na ubytovně ani v jejím okolí k zásadnímu narušování veřejného pořádku. Evidovány nebyly ani problémy ve školských zařízeních. V omezeném množství docházelo k přestupkovému jednání ve smyslu přestupků proti majetku, nejvíce opět v prodejnách Albert a Lidl. Situaci na ubytovně Podhoran lze v roce 2014 považovat za stabilizovanou.


Strážníkům se proto dařilo více působit v ostatních oblastech výkonu služby, např. sledovat dopravně bezpečnostní situaci ve městě. Kontrolována byla místa pro stání za cenu sjednanou a místa s parkovacím kotoučem. Strážníci dohlíželi na pohyb vozidel v pěší zóně. Byly také projednávány neohlášené či nezaplacené zábory veřejného prostranství. Do provozu byl uveden nový mobilní měřič rychlosti, jímž strážníci prováděli měření na vybraných místech schválených kompetentní složkou Policie ČR. 


Na začátku roku 2014 byl stav navýšen o jednoho strážníka na celkový počet 12 strážníků a 3 civilní pracovníci. Městská policie nadále zajišťovala 24hodinovou pohotovost a monitorovala zabezpečení objektů připojených na pult centrální ochrany. Mimo tyto činnosti prováděli strážníci vyprošťování osob z výtahů, odchyt volně pobíhajících zvířat a protipovodňová opatření v podobě instalace protipovodňové zábrany v ulici Kroužky a monitorování výšky hladiny protékajících toků. Samozřejmostí byla asistence Policii ČR při usměrňování provozu na místech dopravních nehod a poskytování první pomoci zraněným osobám.


Při konání kulturních a sportovních akcí v katastru města zajišťovali strážníci dohled nad pohybem vozidel a osob. Ve spolupráci s odborem životního prostředí a firmou Tepelné hospodářství byly prováděny částečné uzávěry komunikací při ořezu stromů a čištění komunikací.


Strážníci také zjišťovali pachatele přestupků proti majetku a proti veřejnému pořádku; díky tomu bylo dosaženo náhrady škody ve výši 103.640 Kč.


Spolupráce s obvodním oddělením Policie ČR v Bystřici pod Hostýnem je na vysoké úrovni, daří se objasňovat přestupky i trestnou činnost na území města. K podpoře a zefektivnění práce napomáhá kamerový systém, jehož záznamy jsou využívány při řízeních o přestupku nebo k objasňování trestných činů. Stávající kamerový systém, který byl uveden do provozu v prosinci roku 2008, už bohužel neposkytuje záznam v požadované kvalitě a neumožňuje jeho uchování po dostatečně dlouhou dobu. Tímto zařízením je monitorováno Masarykovo náměstí a přilehlé ulice. Bylo by vhodné systém modernizovat a rozšířit kamerové body na další místa s předpokládaným intenzivním pohybem osob a vozidel.
Vzájemnou součinností pokračovala i spolupráce městské policie s pracovnicemi orgánu sociálněprávní ochrany dětí, odboru sociálních věcí městského úřadu.


Součástí preventivní práce města a městské policie byla bezplatná instalace bezpečnostních řetízků na vstupní dveře bytů a domů, která byla provedena již jednou, a to v roce 2012, a setkala se s pozitivní reakcí občanů, seniorů. V roce 2014 bylo vyřízeno 18 z 20 žádostí o bezpečnostní řetízek. Uspořádali jsme přednášky pro žáky základních škol na 1. stupni zaměřené na bezpečný pohyb po komunikacích s důrazem na povinnou výbavu jízdního kola a bezpečnostní prvky.
Veřejnoprávní smlouva uzavřená s obcí Chvalčov o poskytování služeb Městské policie Bystřice pod Hostýnem pokračovala i v roce 2014. Na základě přijatých oznámení a žádostí o spolupráci odsloužili strážníci v katastru obce Chvalčov 100 hodin a obci Chvalčov byla za tuto službu vyúčtována částka 22.869 Kč. Převážnou část odsloužených hodin tvořily asistence při poutích konaných na Hostýně.


Strážníky bylo v uplynulém roce přijato a řešeno 594 oznámení občanů a organizací, doručeno 53 písemností a odchyceno 97 zvířat, většinou psů, kteří byli umístěni do záchytných kotců nebo předáni majitelům. Do protialkoholní záchytné stanice v Kroměříži bylo převezeno 22 osob. 


Přestupků, které se týkají porušování městských vyhlášek, podávání alkoholu mladistvým a přestupků proti majetku, veřejnému pořádku a občanskému soužití, bylo řešeno 476. Tyto přestupky byly vyřešeny:
- 74 uložením blokové pokuty (v celkové výši 53. 100 Kč),
- 8 postoupeno přestupkové komisi,
- 394 vyřešeno domluvou.
Nejvíce, celkem 3088, bylo přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Byly řešeny:
- 993 uložením blokové pokuty (v celkové výši 528.100 Kč),
- 33 postoupeno odboru dopravně správnímu,
- 2 062 přestupků vyřešeno domluvou.

Celková částka za uložené pokuty činila 581.200 Kč.
Náhrada škody 103.640 Kč.
Předvedeny na obvodní oddělení PČR nebo ke správnímu orgánu byly 2 osoby.
Služebním vozidlem MP bylo najeto 27 131 km.

Městská policie děkuje všem složkám, odborům, organizacím i jednotlivcům, kteří s ní v uplynulém roce spolupracovali a přispěli tak ke zvýšení bezpečnosti v našem městě. 

Za městskou policii: str. Bc. Radek Sigmund

 



Design By Macik