Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Za P. Janem Chromečkem

Když koncem loňského roku zemřel v kroměřížské nemocnici P. Jan Chromeček, odešel v jeho osobě vzdělaný kněz, dlouholetý představený hostýnské jezuitské komunity a rektor tamější baziliky. Bylo mu 82 let.


Narodil se 27. července 1932. Po gymnaziálních studiích v roce 1949 vstoupil do noviciátu Tovaryšstva Ježíšova na Velehradě. Po zrušení řeholních řádů byl internován v Bohosudově a noviciát ukončil tajně v Brně. P. Chromeček si musel najít uplatnění v občanském životě.  Do roku 1959 pracoval jako konstruktér, ale v tomto roce byl zatčen a uvězněn. Po propuštění na amnestii v roce 1960 však mohl pracovat jako dělník ve stavebnictví. Současně však studoval filosofii a teologii a v roce 1968 byl tajně vysvěcen na kněze. Po návratu z třísemestrálního studia na innsbrucké univerzitě byl ustanoven do duchovní správy v brněnské diecézi.


Po roce 1989 byl jedním z prvních jezuitů, kteří přišli na Sv. Hostýn obnovit činnost řádu a řádnou duchovní správu. V roce 1991 odešel na čtyři roky do Olomouce, kde v blízkém okolí působil jako správce různých farností. V roce 1995 byl jmenován představeným svatohostýnských jezuitů a rektorem zdejší baziliky. Během svého pobytu na Sv. Hostýně zastával celou řadu funkcí v duchovní správě a v Matici svatohostýnské. P. Jan Chromeček zemřel 4. prosince 2014, 12. prosince byl pohřben na lesním hřbitově.


P. Jan Chromeček byl často vnímán jako přísný, rigorózní kněz nemající pochopení pro lidi a jejich všední život. Nutno ale podotknout, že tak, jak byl přísný k jiným, byl přísný i k sobě. My, kteří jsme měli možnost poznat jej blíže a vůči kterým byl ještě striktnější a náročnější, musíme konstatovat, že to byl také nesmírně vzdělaný a skromný člověk. Často uplatňoval svůj smysl pro humor a uměl jej obrátit i proti sobě. Uměl být velkorysý a šlechetný. Za jeho působení se podařilo na Sv. Hostýně mnohé opravit a mnohé vybudovat. Jeho jméno bude v historii Sv. Hostýna trvale zapsáno a pamatováno.  
PaM



Design By Macik