Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Hodně štěstí a zdraví do druhé stovky let

Životní pohodu rozdává a dobrému zdraví se těší nejstarší občanka města Anna Máchová. Dne 19. března 2015 oslavila společně s rodinou, přáteli z Centra pro seniory Zahrada a zástupci města Bystřice pod Hostýnem už 102. narozeniny. K jubileu jí přišel tradičně poblahopřát starosta města Zdeněk Pánek v doprovodu novinářů.

Nejstarším mužem v Bystřici pod Hostýnem je Josef Ostrý. Narodil se ve Štěpánově nad Svratkou jako jedno z šesti dětí. V 15 letech nastoupil do Baťovy školy práce ve Zlíně, absolvoval kožařskou průmyslovku v Otrokovicích a rok studoval v německém Freibergu. Oženil se v roce 1939 a s manželkou Janou vychoval dvě děti. V Bystřici pod Hostýnem žije od roku 1950. Téměř celý život pracoval ve firmě Baťa v Otrokovicích a Zlíně. Mezi lety 1951–1953 působil na ministerstvu lehkého průmyslu v Praze. Do důchodu odešel v roce 1975. Zůstal však aktivní, vždy byl pracovitý, energický a živě se zajímal o dění kolem sebe.
Josef Ostrý dnes žije v rodině svého syna, která o něj obětavě pečuje. Své sté narozeniny oslavil s úsměvem a skleničkou šampaňského. 

Obdivuhodného životního jubilea 100 let se 23. dubna v Brně dožívá i Marie Janková, roz. Einšpíglová, rodačka z Rychlova.
V roce 1935 maturovala na učitelském ústavu ve Valašském Meziříčí, působila ve vesnických školách na východním Slovensku, v Rackové u Holešova, později učila v Šišmě a v Hradčanech na Přerovsku. V roce 1939 se provdala za učitele Františka Janka, hudebníka, rodáka z Loukova. Společně učili na školách v Lipové a v Dřevohosticích. V roce 1945 se jim narodila dcera Věra, v roce 1947 syn Jan. Později se rodina přestěhovala do Otrokovic, kde Marie Janková získala místo ve výzkumném ústavu pro zpracování kůží. Zde zůstala až do důchodu. Společně s manželem se pak přestěhovali do Brna, kde jejich dcera, vynikající houslistka, působila v brněnské filharmonii.
V Brně Marie Janková ráda navštěvovala koncerty a výstavy. Když ovdověla, soustředila se na výchovu svých vnoučat a později i pravnoučat. Žije v láskyplném prostředí své rodiny a v obětavé péči své dcery. Má velký zájem o dění kolem sebe a  překvapuje skvělou pamětí. Donedávna jako zasloužilá  sokolka absolvovala nezbytné každodenní ranní rozcvičky. Zatím jí zdraví přeje a těší se na procházky jarní přírodou.

msch, -zs-



Design By Macik