Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Nejkrásnější známky roku 2014

Bystřický klub filatelistů tradičně představuje nejvydařenější exempláře české známkové tvorby za uplynulý rok. Ankety České pošty, Magazínu Práva a časopisu Filatelie se zúčastnilo celkem 7 553 hlasujících. Nejvíce jejich hlasů, celkem 1 181, a titul nejkrásnější známky roku 2014 získal rytecký výřez z Rubensova obrazu Shromáždění olympských bohů z emise Umění na poštovních známkách. Rytecký přepis z obrazu na známku provedl Miloš Ondráček, který byl také rytcem známky ke 100. výročí korunovace Panny Marie Svatohostýnské vydané roku 2012. V této anketě zvítězila jeho práce již popáté, stejně jako v případě rytce Martina Srba. O jeden vavřín více mají známí rytci Bedřich Housa a Václav Fajt, který byl rytcem známky s výjevem ze Sv. Hostýna vydané v roce 2004.


Třetí příčku obsadil přepis obrazu Ulice v zimě J. Schikanedra také od rytce Václava Fajta. První a třetí místo patřící miniaturám obrazů potvrzuje, že tato emise patří k nejlepším.Příjemným překvapením bylo druhé a čtvrté místo známek z aršíku Beskydy – kraj šelem vlka a medvěda.


Jedinečná je také vůbec první česká kruhová známka s písmenkovou hodnotou, jak jinak než s „jednou ze 136 možných podob Járy Cimrmana – vynálezce kruhové známky“. Jde o tzv. vlastní známku, které pošta vytváří na návrh zákazníka. Autorem grafické úpravy typografie písma je akademický malíř a grafik Petr Foltera, autory návrhu obrazové části jsou herec divadla Járy Cimrmana Jaroslav Weigel a jeho syn Michal. Česká pošta loni na podzim vydala tři miliony známek s fiktivním českým géniem Járou Cimrmanem.


V anketě o nejkrásnější českou známku roku 2014 hlasovali i účastníci ze Slovenska, Německa, Francie a Velké Británie, což je potvrzuje věhlas českých známek a jejich tvůrců. Hlasovat v anketě může každý, kdo začátkem roku odešle hlasovací kupon z Magazínu Práva nebo Filatelie. Každý účastník ankety obdrží od České pošty jako suvenýr tisk nejkrásnější známky roku.

Antonín Mužný, Klub filatelistů Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik