Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Editorial

Milí čtenáři,

zatímco jsme dotahovali do konce toto seriózní číslo, venku šílel apríl a nevěděl co by. Po celý den váhal mezi bílou tmou a jarním modrojasem, několikrát zamítl sněhovou vánici s meluzínou, aby dal průchod své slabosti pro tichá slunečná jitra se zpěvem hrdliček a kosů, vzápětí mžil, poprchal a lil jako z konve; ty fialky a podběly do toho ještě tahat neměl, to mu bylo jasné, tak je zkusil přikrýt hromádkami ledových krup a vypůjčenou speciální sérií sněhových vloček, na niž se zapomnělo o Vánocích. S prvními poryvy vichřice už to vážně bylo na pár facek. „Jestlipak víte,“ psali v novinách, „že při kašli proudí vzduch kolem vašich hlasivek rychlostí 430 kilometrů v hodině?“ Stříbrný smrk pod redakčním oknem se houpal jako lodní stožár v bouři a my se na aprílových vlnách zoufale snažili udržet rovnováhu a v každém článku říci jasně, jak se věci mají. Rozjívenec za oknem zatím stále nahlas uplatňoval své právo veta na všechny pravdy i nezvratné jistoty a křičel z plna hrdla: Aprííl!


Co jsme tedy pro vás zachránili v podpalubí? Třeba pozvánku na den otevřených dveří do nízkoprahového centra pro děti a mládež Kajuta; v Bystřici působí už rok. Městský fond rozvoje bydlení nabízí i letos úvěry pro ty, kteří chtějí stavět a rekonstruovat; žádat můžete až do 22. dubna. Chcete-li se projet s šampionem v jízdě na historickém kole Josefem Zimovčákem, je ještě čas. Můžete se připojit k pelotonu v rámci 9. etapy akce „Na kole dětem“ v pátek 12. června 2015, až budou její účastníci projíždět Bystřicí. Město stanovilo konkrétní pravidla pro používání městského znaku a v tradiční anketě vyhlásilo nejlepší sportovce roku 2014; na obálce máme ty nejmenší. Od laskavé redakční rady Vlastivědné revue Valašsko a thonetologa Jiřího Uhlíře se nám podařilo převzít již publikovaný jedinečný článek o výrobě sportovních potřeb ve firmě Thonet. Trochu v něm poznáte i některé zapomenuté sporty a zjistíte, jak vypadala pálka na Ball-Goal. Téma někdejšího Spolkového domu Sušil a jeho dalších osudů jsme znovu otevřeli s Růženou Nevřalovou, abychom vzpomněli na časy největší slávy sdruženého závodního klubu a oprášili kroniky s podpisy slavných zpěváků, hudebníků i herců hostujících kdysi pod Hostýnem. Že by ale Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku putoval výhradně do Holešova, jak psaly všechny deníky, v tom už má apríl prsty. Hana Pacíková, která ámosovskou korunu letos získala, je totiž Bystřičanka. A nad stavem a budoucností bystřického vlakového nádraží taky bohužel bdí proměnlivý duben, jen se podívejte na fotografie.


Taky se vám poslední dobou zdá, že je pořád pozdě? Že ubrat hodinu a nastolit letní čas je jako uříznout jednu nohu od stolu? Všechno naštorc a ve skluzu. Poslední dobou zažívám dokonalé souznění s naším smířeným rodinným morčetem a jeho jedinou nenasytnou vášní pro vše zelené. Sedíme spolu v bedýnce a myslíme jen na ten fantastický okamžik, kdy se konečně dostaneme ven, až na okenní parapet, vypleníme květináče a uskutečníme svůj velký zelený sen – řeřicha, bazalka, pažitka, aloe vera… Krásné jaro.

Ilona Musichina



Design By Macik