Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Přijďte na 147. zámecký koncert

Koncert mezzosopranistky Jany Adriany Sychrovské připravuje na 10. května 2015 Bystřický kulturní nadační fond. V pořadí 147. zámecký koncert se uskuteční v 19 hodin v kruhovém sále bystřického zámku.


Jana Adriana Sychrovská absolvovala v roce 1996 Konzervatoř Brno u prof. Něvy Megové, studovala u prof. Libuše Lessmanové.  Působila ve Zpěvohře Národního divadla v Brně a v Hudebním divadle Karlín v Praze. V současnosti se věnuje pedagogické činnosti, navštěvuje soukromé hodiny u prof. Jaroslavy Niederlové a koncertuje na soukromých akcích a vernisážích. Spolupracuje například s Jiřím Přibylem, sólistou olomoucké opery, s Jakubem Hrubým, členem Opery Národního divadla v Praze. Pravidelně vystupuje na Státním zámku ve Slatiňanech, účastní se hudebních festivalů vážné hudby.

Jako pozvánku na koncert nabízíme krátký rozhovor Blanky Tauerové s interpretkou.

Věnuješ se výhradně opernímu zpěvu?
Vystudovala jsem brněnskou konzervatoř, obor operní zpěv. Zpívám ale různé žánry, muzikály, chansony, písně Jaroslava Ježka a písně z období první republiky. V repertoáru mám také populární písně a několik písní vlastních.
Pocházíš z Moravy, kde si zpívají rodiny po celé generace. Zdědila jsi hudební nadání?
Ano, pocházím z Moravy, z Valašska od Bystřice pod Hostýnem. Od malička se v naší rodině zpívalo. Těžko říct, po kom jsem zdědila hudební talent, protože se hudbě a zpívání věnovali snad všichni členové rodiny. Měla jsem strašně ráda večery jednou za týden, kdy jsme se scházeli a pořádali tzv. zpívánky. Hrálo se na kytary, strýc hrál na housle a všichni jsme zpívali.
Co následovalo po dokončení studia na konzervatoři?
Pracovala jsem jako zpěvačka  ve zpěvohře Národního divadla v Brně, potom jsem odešla do Prahy do Hudebního divadla v Karlíně. Tam jsem působila asi jeden rok a pak odešla na mateřskou dovolenou. Mám dvě děti, syna a dceru. Pak už jsem se do divadla nevrátila, byla jsem na volné noze a měla příležitostně nějaké koncerty. Žila jsem tři roky v Bratislavě a potom jsem se s rodinou přestěhovala do Slatiňan u Chrudimi.
Jak se ti profesně daří, coby obyvatelce Slatiňan?
Pracuji zde na ZUŠ jako učitelka zpěvu a zároveň dělám koncerty a vystupuji na kulturních akcích v tomto regionu. Spolupracuji s pianistou a varhaníkem Petrem Hostinským, violistou Alešem Křivským. Nedávno jsem začala spolupracovat s manažerem Petrem Podhájeckým.
Máš kromě zpěvu ještě koníčky nebo záliby?
Mám to štěstí, že mé zaměstnání je mým hlavním koníčkem, takže mně zabere hodně času. Také se věnuji svým žákům, které připravuji na různé pěvecké soutěže. Se svou rodinou trávím čas v přírodě a často jezdíme na Moravu, protože mi každá návštěva tam dodá spoustu energie.
Chtěla jsi být zpěvačkou odjakživa, nebo jsi měla jiné sny?
Zpěvačkou jsem chtěla být odmalička, zúčastňovala jsem se různých dětských soutěží, ale na nápad jít zkusit konzervatoř mě přivedla paní učitelka Pavla Caletková, u které jsem zpívala v dětském sboru v Bystřici po Hostýnem. Za podporu vděčím také svým rodičům.
-red-



Design By Macik