Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Kontejnerů na tříděný odpad přibývá – bioodpad, oděvy, kovové obaly

Patrně už si ani nevzpomeneme na dobu, kdy jsme plastové lahve od octa doma pečlivě schovávali pro případné další použití. Veškeré prodávané nápoje byly ve skle, vzácný džus v plechovce. Dnes jsme doslova zavaleni jednorázovými obaly a nadbytkem odpadu. Když jsme před lety instalovali v Bystřici pod Hostýnem první kontejnery na tříděný odpad, jistě nikdo z nás netušil, jak rychle bude přibývat nových stanovišť a nových surovin určených k recyklaci.


V současné době máme ve městě 59 stanovišť kontejnerů, včetně sběrného dvora na Meziříčské ulici, kde mohou naši občané také bezplatně odkládat různý odpad. V roce 2014 jsme společně vytřídili z komunálního odpadu 122 tun papíru, 106 tun plastů, 0,2 tuny tetrapaků, 71 tun skla a 20 tun textilu. A pokud jde o klasické popelnice, bylo loni vyvezeno 1 656 tun takzvaného směsného komunálního odpadu. Viděno v číslech je to až neuvěřitelné. Sběru, třídění a likvidaci komunálního odpadu věnujeme opravdu velkou pozornost a také nemalé finanční prostředky. Daří se nám udržovat ve městě pořádek a změnil se i přístup občanů. O třídění odpadu mají Bystřičané dlouhodobě velký zájem a jsou už také ukázněnější než dříve.


Co všechno dnes můžete třídit a odkládat do kontejnerů? Nejvíce nádob je určeno pro sběr plastů, je jich 97. V horkých letních dnech ani stovka zásobníků nestačí a musíme zvyšovat frekvenci jejich vyvážení. Dalších 82 kontejnerů slouží pro sběr papíru a 73 kontejnerů je určeno na bílé a barevné sklo. Ve spolupráci se Svazkem obcí pro hospodaření s odpady realizujeme sběr bioodpadu, v červnu už to budou dva roky. I tyto kontejnery jsou hojně využívány, zvláště majiteli zahrádek, kteří už odpad spíše vyvážejí, než sami pálí či kompostují.


Zájem je také o kontejnery na sběr použitých oděvů a textilu. Najdete je v ulici Vsetínská, na sídlišti u obchodu, u kapličky v Rychlově, dva jsou umístěny ve sběrném dvoře, další můžete využít na stanovištích v ulicích Rusavská, Na Domově a Na Nivách. Pět kontejnerů slouží pro sběr drobného elektrozařízení a baterií. Najdete je v ulici Vsetínská, na sídlišti u obchodu, u kapličky v Rychlově, na autobusovém nádraží a v ulici Rusavská.


Nová legislativa platná od roku 2015 dala za povinnost obcím kromě sběru bioodpadu také sběr kovového odpadu. I když tuto povinnost plníme díky tomu, že je v našem městě sběrný dvůr a výkupna kovového odpadu, budou zkušebně do konce dubna umístěny na pěti stanovištích nové kontejnery šedé barvy, kam budete moci odkládat čisté a prázdné plechovky, víčka od jogurtů nebo kovové obaly od kosmetických přípravků. Kontejnery najdete za bývalým domem služeb, na Sídlišti u bytového domu č. p. 1633, v ulici Vsetínská, u kapličky v Rychlově a na autobusovém nádraží. Kontejnery budou mít nálepku s návodem ke třídění, aby nedocházelo k nežádoucímu vhazování nevhodných odpadů.


Sběrná stanoviště jsou už dnes kapacitně zaplněna do posledního místečka a ne vždy vypadají baterie kontejnerů ve veřejném prostoru esteticky. I když by se zdálo, že už nic dalšího z domácností nemůžeme třídit a sbírat, přece jen uvažujeme ještě o sběru použitého jedlého oleje.

Dovolte mi, abych vám poděkoval, že se aktivně podílíte na ochraně našeho životního prostředí. Zodpovědné třídění odpadu je v dnešní spotřebně orientované společnosti důležité a svým způsobem nenahraditelné.
Zdeněk Pánek



Design By Macik