Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Čekají nás volby do zastupitelstva města a do Senátu PČR

Ve dnech 15. a 16. října nás čekají volby do zastupitelstva města. Proběhnou současně s volbami do Senátu Parlamentu ČR. Ke změnám ve složení okrsků a rozmístění volebních místností nedošlo, tam, kde voliči volili v červnu, budou volit i v těchto volbách. Seznam volebních místností bude vyvěšen na úřední desce, elektronické úřední desce a na plakátovacích plochách.
Volit může každý občan ČR, který alespoň druhý den voleb dosáhne 18 let. Musí prokázat svoji totožnost a státní občanství, jinak mu nebude hlasování umožněno.
Hlasovací lístky obdrží voliči nejpozději 3 dny před konáním voleb. Obálky pro senátní a komunální volby budou dvojí, barevně odlišené.

Jak budeme volit do Senátu:
Každý volič vybírá z devíti kandidátů do Senátu jediného, jehož lístek se jménem vloží do obálky a vhodí do volební schránky.

Jak budeme volit do zastupitelstva města:
Volby do zastupitelstev budou poněkud složitější, připomeňme proto některé skutečnosti, jimiž se tyto volby odlišují od jiných.

1. Lze označit jen volební stranu ve čtverečku u názvu volební strany. (Volební lístek může být potištěn po obou stranách.) Tím jsou voleni její kandidáti podle pořadí uvedeném na hlasovacím lístku.
Pokud by bylo takto označeno více stran, hlas je neplatný!
 
2. Je možno označit jednotlivé kandidáty (vyznačením křížku do čtverečku před jejich jménem) z různých politických stran a uskupení. Označit však lze jen tolik kandidátů, kolik členů má zastupitelstvo. V Bystřici budeme volit 21 členů zastupitelstva města, individuálně tedy můžeme označit pouze 21 osobností.
Pokud by bylo takto označeno více kandidátů, hlas je neplatný!

3. Kromě toho je možné kombinovat oba způsoby. Volič může označit křížkem jednu volební stranu a současně i jednotlivé kandidáty, pro které hlasuje, a to v libovolných samostatných sloupcích, v nichž jsou uvedeny ostatní volební strany. Takto volí předně jednotlivé označené kandidáty a dále tolik kandidátů označené volební strany, kolik činí rozdíl počtu členů zastupitelstva, kteří mají být zvoleni, a označených jednotlivých kandidátů – v pořadí, v němž jsou kandidáti označené volební strany uvedeni v jejím sloupci. Pokud bude například označeno v Bystřici 11 individuálních osobností z různých stran a jedna volební strana, z označené strany bude započítáno prvních deset kandidátů podle pořadí, jak jsou na kandidátce strany uvedeni.
Pokud by takto byla označena více než jedna strana nebo více kandidátů, než je stanovený počet členů zastupitelstva, hlas je neplatný!
 
Pokud by volič nevložil hlasovací lístek do úřední obálky, kterou dostane ve volební místnosti, nebo neoznačil ani stranu ani kandidáta, nebo vložil do úřední obálky více hlasovacích lístků, nebo tam vložil lístek přetržený, bude jeho hlas neplatný!
 
Každý hlasuje osobně, zastoupení není možné. V případě, že se volič nemůže dostavit do volební místnosti, požádá sám, nebo prostřednictvím jiné osoby, aby mohl volit do přenosné schránky.
 
Volit na voličský průkaz není v tomto případě možné. Podrobné informace o způsobu hlasování obdrží volič spolu s hlasovacím lístkem.
Jakékoliv další informace, dotazy a problémy je možno konzultovat na Městském úřadě v Bystřici pod Hostýnem u paní Miloslavy Čáslavové v kanceláři č. 25 a tel. čísle 573 501 932 nebo u Pavla Malénka, kancelář č. 24, tel 573 501 916, nebo 777 578 225. Dotazy i na tel. 572 501 911.
           Pavel Malének



Design By Macik