Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Bystřická farnost slavila jubileum

O svátku patrona bystřické farnosti sv. Jiljí si připomněli věřící jedno významné jubileum. Před třiceti lety přišel do Bystřice pod Hostýnem P. Stanislav Jordán. Po dlouholetém působení P. Langa a dvou ročních pobytech svých předchůdců neměl P. Jordán lehkou pozici. Srdnatě se však pustil do díla. Jeho předchůdce připravil některé akce, které musel nový farář přeorganizovat a dokončit. Bylo to především malování kostela. Čekaly jej však i další činnosti. O domácnost se mu starala maminka, a tak se P. Stanislav pustil do běžné každodenní práce správce farnosti.


Změna politických poměrů zcela rozvinula život farního společenství. Vznikaly skupiny věřících, aktivity mládeže, měnil se hudební život farnosti, bylo možno vyvíjet aktivity, které mohly zkvalitnit péči o církevní objekty. Kolem kněze se soustředily skupiny mladých i starších, které pomáhaly opravovat a zlepšovat technický stav církevních budov. Nejprve přišla na řadu fara v Bystřici, později oratoř. Když převzal P. Jordán do své péče i rusavskou farnost, opravila se zdejší fara, aby ji mohli využívat mladí k pořádání různých akci pro děti ze zdejší, ale i cizích farností.


Byla zřízena farní a ekonomická rada farnosti, která pomohla iniciovat a organizovat některé činnosti, aby ulehčila faráři jeho práci. Podařilo se získat finanční prostředky, aby bylo možno realizovat opravy částí kostela, jehož problémy nebyly na první pohled patrné, avšak jejich nezbytnost byla odborníkům jasná na první pohled. Podařilo se opravit krov kostela a věže, zabezpečovala se statika. Mezi tím přešel P. Jordán z rusavské farnosti do Vítonic, kde jej opět čekal neutěšený stav některých objektů a částí kostela.


Přesto si našel obětavý kněz čas na výuku náboženství, návštěvy nemocných, spolupráci na činnosti oblastní charity, přípravu biřmovanců, organizaci poutních zájezdů a další činnosti, které kněžský stav vyžaduje. Oprostil se od činností, které by jej od kněžského povolání odváděly a soustředil se jen na službu bližním.
Kněžská služba P. Stanislava Jordána se stala příkladem služby pro jiné, jak to ve svém proslovu připomněl starosta města na dopolední nedělní bohoslužbě. Vyzdvihl také vstřícnost, ochotu ke spolupráci a obětavost, s níž správce bystřické farnosti vystupuje na veřejnosti, jedná s úřady a reprezentuje Bystřici pod Hostýnem. Popřál P. Jordánovi do dalších let života a práce mnoho štěstí a zdraví.


Bystřičtí věřící, ale nejen oni, se mohli odpoledne zúčastnit tradičního hodového setkání v zámeckém parku při dobrém jídle a pití. Děti se vydováděly při soutěžích a hrách, které připravily maminky a mladí. A že svatý Jiljí má svoji bystřickou farnost skutečně rád, o tom svědčilo i pěkné počasí, které na poslední chvíli zařídil. Modrá obloha a sluníčko vykouzlilo úsměv na všech tvářích. Na tváři P. Jordána byl o poznání větší. A jak by ne, mají-li ho jeho farníci tak rádi.  PaM



Design By Macik