Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Na bystřické ZUŠ porostou mladí herci a spisovatelé

Základní umělecká škola Bystřice pod Hostýnem nabízí v letošním roce poprvé vedle oboru hudebního a výtvarného také výuku v oboru literárně dramatickém. Jak uvedl ředitel školy Mgr. Petr Hlavizňa, hudební obor už na škole existuje 62 let, mladší, ale už také tradiční je obor výtvarný. Škola chce tedy nabídnout něco nového. Literárně dramatický výuka bude věnována divadelnímu umění, zaměří se na rozvoj mluveného projevu, přednesu, vnímání literárních děl, bude podporovat slovesnou tvořivost a děti se budou věnovat třeba i tvůrčímu psaní. Ve vyšších ročnících se tu zase zájemci mohou připravit k přijímacím zkouškám na divadelní fakulty.


Výuku v literárně dramatickém oboru v bystřické ZUŠ povede MgA. Bohumila Plesníková z Branek na Moravě, která působí v oboru úspěšně již 20 let a nyní vyučuje také v ZUŠ Valašské Meziříčí. Podle jejích slov by se měly děti naučit pracovat s řečí, pohybem, rytmem a hudbou a vnímat svou osobnost jako nástroj, na který je třeba se naučit hrát. Všichni adepti literárně dramatického oboru se jistě nestanou profesionálními herci, ale umění slova může pro ně být darem a dobrým předpokladem pro celý život.


Protože bystřická ZUŠ nemá pro aktivity literárně dramatického oboru vhodné místnosti, přesune se výuka do prostor kinosálu na Sušile. Do oboru se mohou přihlásit děti od 2. třídy základní školy a samozřejmě starší. Začalo se v úterý 14. září. A teď už bystřické ZUŠ schází jen obor taneční.

            msch



Design By Macik