Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Obraz cestovatele cestuje

 Putování portrétu sourozenců Kozákových z bystřické radnice na Pražský hrad se řídí přísnými pravidly, která stanovují podmínky pro převoz jakéhokoliv uměleckého předmětu. Správa Pražského hradu se musela v první řadě písemně obrátit na bystřickou radnici s otázkou, zda je vypůjčení obrazu vůbec možné. Potom, co městská rada vypůjčení schválila, byla podepsána „smlouva o výpůjčce“ a Správa Pražského hradu musela Burianovo dílo pojistit. Umělecká díla se pojišťují nejen po dobu výstavy, ale tzv. „z hřebíku na hřebík“. To znamená, že pojišťovací smlouva platí i po dobu převozu díla a instalace výstavy a musí v ní být uvedena výrobní i státní poznávací značka auta, které předmět převáží.
  Jakmile jsou vyřízeny formální záležitosti, dostává se umělecké dílo do rukou odborných pracovníků. Podle muzejních a galerijních pravidel musí před vypůjčením předmět kousek po kousku prohlédnout konzervátor, případně jeho správce. Ten zjistí, jestli není dílo na některém místě poškozené a sepíše tzv. condition report, jakousi zprávu o stavu předmětu. Ve zprávě je také fotografie předmětu, do níž odborný pracovník zaznamená přesná místa a druh případného poškození. Zprávu spolu s předávacím protokolem podepíše jak vlastník, tak i instituce, která si předmět půjčuje. Renomované instituce, k jakým bezesporu Pražský hrad patří, využívají ještě vlastního konzervátora, který předmět zkontroluje po příjezdu na místo určení.


  Předmět se potom důkladně zabalí (pro převoz obrazů se používají zpravidla tzv. bublinky) a cestuje na místo určení. Při přepravě cennějších předmětů se doporučuje, aby v autě byly dvě osoby, pokud se přepravují velmi drahá díla, mělo by přepravující auto doprovázet ještě jedno. Podle dohody ministerstev kultury a vnitra je ve výjimečných případech (Věstonická Venuše, Ďáblova bible apod.) možné dohodnout doprovod Policie České republiky.
  Při vrácení se opakuje stejný postup. Odborný pracovník dílo znovu prohlédne, aby zjistil, zda se vrátilo v pořádku, a obě instituce potvrdí stav v předávacím protokolu.

            eda



Design By Macik