Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Automatická meteorologická stanice v provozu

V září minulého roku jsme psali o přípravách na instalaci automatické meteorologické stanice  v Bystřici pod Hostýnem. Pracovnici firmy Meteoservis Vodňany dokončili 7. ledna 2014 příslušné práce a v poledních hodinách uvedli do činnosti měřicí a spojovací jednotku. Vybrané naměřené meteorologické údaje teď budou okamžitě, podle potřeby, k dispozici na hydrometeorologickém předpovědním sále v ústředí Českého hydrometeorologického ústavu v Praze Komořanech.

Město Bystřice pod Hostýnem se tak zařadilo mezi města a lokality, které byly vybrány  k okamžitým záznamům meteorologických informací. Takto získané hodnoty slouží k upřesňování meteorologických předpovědí, zejména pak na úrovni meteorologických upozornění a výstrah na nebezpečné meteorologické jevy pro potřeby integrovaného informačního a varovného systému ČR. Automatická stanice měří následující meteorologické prvky: teplotu vzduchu ve dvou metrech nad zemí, přízemní teplotu vzduchu, relativní vlhkost vzduchu, směr a rychlost větru a množství srážek. Zůstává ovšem ještě celá řada meteorologických jevů a prvků, které se budou dále pozorovat tradičním způsobem: výška sněhové pokrývky, její vodní hodnota a trvání, množství oblačnosti, dohlednost včetně mlh, výskyt a trvání bouřek, námrazy, ledovky, náledí a desítka dalších meteorologických charakteristik. Nová meteorologická stanice zprostředkuje kvalitnější informace pro město samotné, a to zejména na úrovni zpřesňování celostátních výstrah pro podhostýnský region. Rýsují se i možnosti pro zkvalitnění údajů souvisejících s povodňovým plánem města.


Automatická meteorologická stanice přinese všestranný prospěch, pouze pro Zpravodaj bude zřejmě problémem. Dojde totiž k některým organizačním změnám při získávání klimatologických údajů a tradiční podrobné měsíční přehledy počasí, které ve Zpravodaji vycházejí, by mohly být ohroženy. Snad se podaří situaci vyřešit k všeobecné spokojenosti a informace budou, možná v jiné formě, stále k dispozici.

RNDr. Jiří Barbořík



Design By Macik