Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Turnaj v bleskovém šachu a další plánované tahy bystřických šachistů

Šachový oddíl Bystřice pod Hostýnem uspořádal o Vánocích 2013 s podporou města Bystřice pod Hostýnem a soukromého sektoru další díl tradičního turnaje v bleskovém šachu nově pojmenovaný Memoriál Josefa Maňáka, na památku bystřického šachisty, který nás předloni opustil.

Do boje o mistrovský titul zasáhlo 51 útočně naladěných šachistů z celé Moravy. Jejich motivaci podpořila bohatá nabídka výherních cen. Bystřice nasadila do turnaje sedm šachistů – Petra Zdeňka, Kamila Čapčucha, Tondu Vaňharu, Víťu Štroma, Zdeňka Nováka, Jardu Pecla a Pavla Sluku. Určitě by si býval rád zahrál i Dušan Myška, avšak dal přednost funkci ředitele turnaje.

Turnaj byl vypsán na 15 kol po pěti minutách pro každého v jednom kole. Absolutní titul získal s přehledem mezinárodní mistr Jan Sosna z Poruby. Na druhém místě skončil Petr Kicmer, bronz vybojoval Tomáš Cagašík. Většinu hodnotných cen si rozdělili hosté. Nejlepší výkon z našich podal horkokrevný Kamil Čapčuch. Bystřický štěpánský turnaj má tradičně vysokou úroveň (účast 51. zkušených šachistů s průměrným elem 2000) a zároveň si našel své místo v šachovém kalendáři. Celkové pořadí a další fotky ze Štěpánského turnaje najdete na www.bystrickysach.sweb.cz.

Štěpánský turnaj v bleskovém šachu udělal tečku za ročníkem 2013. V novém roce 2014 čeká bystřické šachisty bohatá šnůra nejrůznějších turnajů, včetně Štěpánského turnaje. Bystřické áčko bojuje o postup do krajské soutěže z okresního přeboru. Úderná síla ve složení Vladimír Pala, Tomáš Hapka, Jiří Uhlíř, Jaroslav Pecl, Dušan Myška, Zdeněk Novák, Ondra Liška, Zdeněk Petr a Vladimír Roček podává maximální výkony. Bohužel momentálně to stačí jen na druhé, nepostupové místo.

V soutěži družstev podává vyrovnané výkony a nevede si špatně béčko ve složení Zdeněk Petr, Vladimír Roček, Antonín Pikna, Kamil Čapčuch, Josef Valenta, Pavel Sluka, Antonín Vaňhara, Víťa Štrom, Jiří Gaja a Jiří Sehnálek. Do čela klubového přeboru, kde svádí šachisté souboje navzájem mezi sebou, se vyhoupli Zdeněk Novák a Jiří Gaja.

Prostor ukázat své kvality dostali také mládežníci. Osm mladých šachových raubířů – Michal Ondroušek, Tomáš Kučera, Jeroným Pospíšil, Zdeněk Pešák, Jakub Pořízek, Albert Štoll, Jakub Neradil a Petr Loupanec dalo dohromady šachový kroužek a pravidelně se účastní turnajů v okresní žákovské lize, turnaje Grand Prix (účastní se mládežníci celého Zlínského kraje) a ve spolupráci s Holešovem uspořádali v Holešově Vánoční turnaj mládežníků. V letošním roce čekají na mládežníky další turnaje v okresní žákovské lize, tři turnaje Grand Prix, alespoň jeden turnaj v soutěži družstev, soustředění a pravděpodobně letní šachový tábor (festival).

Bystřice by ráda udělala více pro mládežníky, ale potřebuje k tomu i finanční injekci.  Nezbytnou podmínkou pro získání příspěvků na činnost kroužků je účast osmi mládežníků alespoň na dvou různých registrovaných šachových turnajích. Tuto podmínku splňuje sedm mládežníků, a proto bychom ve svých řadách rádi přivítali dalšího mládežníka. Optimální věk pro vstup do šachového oddílu je 8–10 let. Každopádně, na šachy není nikdy pozdě. Začít hrát můžete kdykoliv. Bystřičtí šachisté se scházejí každý čtvrtek po 17. hodině v Klubu důchodců, Palackého 575.
Pavel Sluka



Design By Macik