Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Z redakční pošty: O Janu Urubovi

Městské novoroční přání a kalendáříky s reprodukcí akvarelu Jana Uruby Krajina pod Hostýnem inspirovaly naši stálou přispěvatelku Irenu Hudcovou ke vzpomínkám na  vzdáleného příbuzného a k hledání ve starých matrikách. Výsledky svého pátrání poskytla Zpravodaji.

Jak jsem slíbila a na základě matných vzpomínek své staré tety v matrikách našla, píšu vám něco o malíři Urubovi.
Tomáš Hudec (*1810) z Rusavy měl 10 dětí, nejmladší z nich byl můj praděda Štěpán (*1858). Čtvrtá v pořadí Terezie (*1844) se vdala za Jana Botíka (*1842) a s ním měla dceru Veroniku (*1870). Sedmá v pořadí Lidmila (1851) si vzala Mikuláše Urubu (1847), hajného na Rusavě, pak na Chvalčově. Měli syna Jana (*1873), který byl nějakou dobu hajným na Rožnovjačce. Veronika Botíková a Jan Uruba se 19. 11. 1900 vzali, i když byli přímo bratranec a sestřenice. V matrice se píše: „Prominutí překážky pokrevního příbuzenstva snoubenců IV. stupně od CK mor. místodržitelství okresního hejtmanství v Holešově dne 28. 10. 1900..." Narodil se jim 26. 11. 1902 syn Jan, z nějž vyrostl známý malíř.

Můj praděda Štěpán se roku 1888 oženil a v r. 1899 ovdověl. Žena mu zemřela po porodu syna Josefa. Tři předchozí děti zemřely jako malé. Štěpána i s malým Josefem se ujala jeho sestra Lidmila Urubová, bydleli na Říce na Chvalčově a „tetička Urubka“ Josefa vychovala. Z Josefa se stal taky hajný. Bydlel na Říce, v letech 1939–1956 na chatě Schwaigrovce, pak zase na Říce. To byl můj děda. Poslední žijící z jeho tří dětí, moje teta, si pamatuje z dědova vyprávění, že si jako malý kluk hrával s Janem, budoucím malířem, u tetičky Urubové, (pro Jana to byla babička).

Když se Jan oženil se svou Toničkou, narodil se jim postižený chlapec Jiřík. Manželé Urubovi i s Jirkou navštěvovali rodinu Hudcovu na Schwaigrovce, Jiříka i jako většího vozili na kočárku. Takže malíř Jan Uruba byl, teoreticky vzato, bratránek mého otce, ovšem vzdálený přes několik kolen. Generačně je to poněkud pomotané, „strýček“ Josef byl jen o tři roky starší, než „synoveček“ Jan.

S pozdravem Irena Hudcová



Design By Macik