Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Bystřice na lázeňském Regiontouru 2014

Město Bystřice pod Hostýnem se ve dnech 16. až 19. ledna 2014 zúčastnilo mezinárodního veletrhu cestovního ruchu REGIONTOUR. Bystřice se prezentovala v expozici Východní Moravy na stánku Kroměřížska. Motto pro letošní expozici bylo „Lázně, wellness, zážitek“. Slavnostní zahájení veletrhu proběhlo ve čtvrtek 16. ledna za účasti hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka, krajského radního pro oblast kultury a cestovního ruchu Ladislava Kryštofa a dalších významných hostů.

Na stánku Bystřice pod Hostýnem, který navštívili i představitelé města, bylo rušno. Návštěvníci měli největší zájem o cykloturistické mapy, letáčky s ubytováním, památkami a tipy na výlety.  Zájem byl i o pohlednice, malé kalendáříky a drobné suvenýry. Sběratele velmi potěšily balíčky cukru do kávy a čaje s 16 originálními obrázky Chvalčova od místního malíře Karla Bubílka. Východní Morava měla k dispozici kromě hlavních prostor i bonusovou plochu, která sloužila k aktivní prezentaci subjektů působících v dané oblasti. Zástupci nabízeli na svých stáncích tištěné prospekty, ukázky poskytovaných služeb či přímo ochutnávky. Za Hostýnské vrchy nabízelo lázeňské služby Regenerační centrum Harmonie. Návštěvníci si mohli vyzkoušet testovací a harmonizační procedury, které například uleví od bolesti hlavy. I letos se prezentovala Matice svatohostýnská na stánku spolu s poutním místem Velehrad, barokním hřbitovem ve Střílkách a betlémem z Horního Lidče. K dispozici měli propagační materiály, brožurky, pohlednice.  Biskupští manové z Kroměříže nabízeli netradiční zážitek vlastní ražby mince spojené s hledáním pokladu biskupa Bruna. Po celý den se expozicí rozléhaly rány a návštěvníci odcházeli velmi spokojeni s vlastnoručně vyraženou mincí. Kroměříž také reprezentoval kroměřížský pivovar s ochutnávkou piva Maxmilian. Pivovar vaří pivo plzeňského typu, které chutnalo všem. Další stánky byly velmi různorodé, stánek zaměřený na lázeňství nabízel masáže krční páteře, jež ocenili i vystavovatelé.  Velmi oblíbený byl stánek Rudolfa Jelínka, doslova lákal na panáky nejrůznějších likérů, destilátů a slivovice, a to vše s odborným výkladem. Výrobní tajemství zůstalo samozřejmě zachováno, i když pár jedinců se je snažilo odhalit.

V rámci stánku Východní Moravy proběhla ve dnech 17. 1. – 19. 1. soutěž zaměřená na všechny oblasti Východní Moravy. Návštěvníci dostali kupon se čtyřmi otázkami, například od kterého roku je Kroměříž zahrnuta do památek UNESCO nebo kolik km je dlouhá řeka Bečva. Otázky nebyly jednoduché, ale každá oblast měla k dispozici letáček či brožurku, kde se správná odpověď dala najít. V odpoledních hodinách vždy proběhlo losování a vítěz si  odnesl cenu.
Nechyběl ani doprovodný program v podobě nejrůznějších tiskových konferencí zaměřených na cestovní ruch, například jednání rady Asociace turistických informačních center ČR nebo konference Českého systému kvality služeb v regionech ČR. V pavilonu také proběhlo Mezinárodní mistrovství ČR Gastro Junior Brno 2014, celorepublikové finále soutěže mladých talentů v oborech kuchař, cukrář, číšník. Nechyběla ani soutěž o nejkrásnější turistickou pohlednici 2014 nebo festival krajových specialit a regionálních potravin. 

Letošní motto expozice dokonale vystihlo Východní Moravu, která je velmi rozmanitá, s výbornými podmínkami pro lázeňství, wellness a zážitky. Pestrost nabídky potěší jistě každého. Stačí vzpomenout nejkrásnější lázně Luhačovice nebo pivní lázně v Rožnově pod Radhoštěm. V oblasti Východní Moravy je ale i několik kvalitních wellness center, která přilákají a uspokojí i náročné klienty. Ve volném čase mohou turisté navštívit kulturní i přírodní památky nebo ochutnat výtečnou místní gastronomii. Naleznete zde i spoustu cyklostezek, cyklotras a stovky kilometrů turistických tras. Tématice lázeňství je věnována nová publikace, kterou společně připravili moravské kraje, Olomoucký, Jihomoravský, Moravskoslezský a Zlínsky. Najdete v ní přehled lázeňských míst a poskytovatelů lázeňských služeb na Moravě a ve Slezsku, a spoustu tipů na výlety.
Letošní Regiontour se vydařil ke spokojenosti všech zúčastněných. Spolupráce jednotlivých oblastí i krajů je přínosem pro všechny.

Marcela Novosadová
Městské informační centrum Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik