Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Knižní novinky v městské knihovně

Únor je druhým měsícem v roce a z klimatologického hlediska posledním měsícem zimy. Původ českého názvu souvisí se slovem „nořit“, neboť v tomto měsíci se led noří, láme a puká (i když, přesně vzato, led spíše z vody vystupuje, než se do ní noří). Nejznámější únorovou pranostikou je ta o sněhu sílícím pole. Tak třeba se v únoru toho sněhu dočkáme…
Každopádně jistotou je teplé a příjemné prostředí knihovny, ve kterém na vás čekají usměvavé knihovnice, aby vám v tomto zimním období nabídly některé z nových knih:

Beletrie
Bouzek, O.: Povídání o kamzících. Autor v povídkách popisuje nejenom svůj vřelý vztah k polesí Bílý Potok, ke zvířatům a lidem, ale i k vzácné a krásné zvěři,  ke kamzíkům.
Francis, D.: Tvrdý úder. Další příběh z dostihového prostředí jednoho z nejlepších spisovatelů detektivních románů.
Javořická, V.: Pohádka svatováclavských oslav. Ve dvou prózách vzdává autorka hold svatému Václavovi, patronu české země.
Taylor, P.: Doktore, to je ale kotrmelec! V novém dílu doktorské série mají rázovité postavy příběhu své malé komedie i tragédie a dovedou se radovat z ohromných maličkostí, zázraků života.
Weaver, E.: Loutkář z ghetta. Úchvatný příběh o malém chlapci z varšavského ghetta, který chce přežít válku. I v nejtěžších okamžicích našich životů zůstává naděje…
Worth, S.: Králova dcera. Skvěle napsaný historický román ze dvora Tudorovců o kdysi opomíjené, avšak nezapomenutelné panovnici.

Naučná literatura
Cílek, R.: Naši panovníci a prezidenti. Od Sámovy říše po Miloše Zemana. Autor vypráví o každé osobnosti dramatický, literárně zpracovaný příběh, který čtenáře poučí i zaujme.
Kovařík, P.: Klíč k českým hřbitovům. Netradiční průvodce po hrobech významných jedinců české historie a kultury i po významnějších hřbitovech či pohřebištích českých krajů.
Kříženecký. J.: Jiří Adamíra. Publikace přibližuje dvě životní linie Jiřího Adamíry. Vedle obdivuhodné kariéry prožil také zajímavý osobní příběh, bohužel předčasně ukončený zákeřnou nemocí.
Matušková, O.: Waldemar a Olga. Nádherná zpověď a vzpomínka na životní a osudovou lásku.
Novák, J. A.: Hory a kopce opředené tajemstvím. Tato kniha není jen průvodce na cestě k záhadným místům minulosti, ale především čtení plné informací i inspirací pro výletní trasy.
Redl, V.: Kam na to chodím. Vlasta Redl si právem vysloužil přízvisko „Mozart z Moravy“. Jeho písně, z nichž mnohé doslova zlidověly, jsou neobyčejné. A neobyčejné je i svědectví o tom, jak vznikly.
Saini, C.: Sněhové vločky. Podle vzorů a srozumitelných návodů z téhle knihy dokážete bez problémů uháčkovat kteroukoli z nepřeberného množství vyobrazených vloček.

Knihy pro děti
Dickins, R.: Kůň & já. Vše o klasickém i westernovém ježdění, výstroji, vyjížďkách, skákání, drezuře, soutěžích, také jak správně o koně pečovat a mnoho dalšího.
Dvořák, P.: Proč je mlha jak mlíko a déšť průhledný? Kniha přístupnou a zajímavou formou učí malé čtenáře základním meteorologickým pojmům a všemu, co se na obloze děje.
Ende, M.: Děvčátko Momo a ukradený čas. Nevšední vyprávění, z pera autora světoznámého Nekonečného příběhu o děvčátku Momo, které přemohlo zloděje času.
Janek, D.: Jan Kopecký – krotitel fabií. Publikace mapuje kariéru továrního pilota mladoboleslavské Škodovky od prvních krůčků s motokárou až po účast ve světovém a kontinentálním šampionátu.
Paulová, L.: Elvíra. Vyprávění o strašidlu Elvíře, které bydlí v zapomenutém kontejneru v Praze a při poznávání města a hledání nových kamarádů zažívá mnohá dobrodružství.
Reschová, S.: Jemně tajemně. Hororově laděné příběhy pro starší čtenáře, jejichž hrdiny jsou především děti a teenageři.
Scheffler, U.: Detektiv klubko. Záhada červené ponožky. Zapoj se s detektivem Klubkem do pátrání a vyřeš záhadu červené ponožky! Pomocí lupy se i z tebe stane detektiv!

Další knižní novinky a fond knihovny najdete na adrese www.knihbph.cz 
Loučíme se pranostikou: „Jak dlouho skřivánek před Hromnicemi zpívá, tak dlouho po nich bude mlčet…“ A ještě jedna, optimističtější: „Na Hromnice o hodinu více.“  
JaRo



Design By Macik