Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Školka Sokolka je stará dáma

Stojí nenápadně ve vedlejší bystřické ulici. Její šedý kabát, který by si zasloužil i veselejší barvy, přes všechna ta léta vypadá zachovale. Patří totiž  dámě, která už vychovala několik generací – naše babičky, maminky, dědečky, tatínky... Jmenuje se Sokolka, na krku už má sedm křížků, ale stále ji provází dětský smích a křik. A to stojí za zmínku. Vždyť MŠ Sokolská oslavila 70 let.

Vilu postavil MUDr. Hugo Fuchs pro účely bydlení, ale i své lékařské praxe – měl zde ordinaci. Osud mu bohužel nebyl nakloněn. V roce 1943 byl doktor Fuchs zatčen a s rodinou deportován do koncentračního tábora, kde později všichni zahynuli. Už v roce 1944 zřídili Němci v domě Fuchsových mateřskou školu pro děti mladých německých rodin bydlících v zámku.

Od roku 1945 pak ve vile začala působit česká mateřská škola. Ve školní kronice se píše: "Budova je moderně zařízena. Školka má šatnu, učírnu, umývárnu, hernu. Krásnou zahradu s terasou a pískovištěm. Dětem se v nové školní budově líbí, což dokazuje výkaz školní docházky."

Léta běží a děti se zde stále scházejí při radostných dětských hrách. Tak jako se tady střídají děti, střídají se i ředitelky. Patří mezi ně G. Holibková, M. Barboříková, S. Goldmannová, L. Doleželová,  A. Fryštáková, D. Vymětalová,  A. Študentová. Současná ředitelka  D. Reifová je ve funkci krátce a velmi úspěšně se snaží pokračovat v tradici mateřské školy s rodinnou atmosférou. Děti se tu cítí jako doma. Aby však byla budova zachována, musí se stále udržovat v dobrém stavu. Kéž vzpomínky na školku a krásné období dětství zůstanou pro všechny, kteří jí prošli, pohádkou, k níž se budou vždy rádi vracet.

Magda Procházková 



Design By Macik