Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Nový přírustek do sbírek městského muzea

Unikátní soubor historických pamětních a modlitebních obrázků s motivem Panny Marie svatohostýnské zakoupilo do svých sbírek městské muzeum na konci minulého roku. Soubor tvoří 300 svatých obrázků a 12 pohlednic a pochází od soukromého sběratele z Příbora. 


Svaté obrázky jsou drobné grafiky, na nichž bývají vyobrazeni světci, případně poutní místa se zázraky, které se na nich odehrály. Lidé si svaté obrázky pořizovali pro ochranu, darovali je dětem ke křtu nebo k prvnímu svatému přijímání. Už ve středověku si dávali rytíři do brnění obrázek se svým patronem, aby je chránil v boji. V 16. století tiskla církev svaté obrázky, aby šířily katolické náboženství mezi nejširší lidové vrstvy, nejvíce obrázků se objevuje až ve století 19. 
Obrázky, které jsou od loňského podzimu součástí sbírky bystřického muzea, byly vytištěny zhruba v rozmezí 100 let. Nejstarší pocházejí z doby kolem roku 1841, kdy byl znovu vysvěcen poutní kostel na Sv. Hostýně, nejmladší obrázek je z roku 1956. Zvláštní část tvoří obrázky vytištěné u příležitosti korunovace Panny Marie v roce 1912. Velkou škálu představují i techniky, kterými byly obrázky zhotoveny. Ty nejstarší jsou většinou mědirytiny, z konce 19. století pocházejí litografie a kolorované rytiny, nejatraktivnější jsou pravděpodobně obrázky s raženými nebo vypichovanými krajkami, z nichž jeden má dokonce plátěnou výšivku.

Pět vybraných obrázků je přetištěno na letošních kapesních kalendářících, další vám pro ukázku předkládáme na stránkách a obálce Zpravodaje. V širším rozsahu a skutečné velikosti si je budete moci prohlédnout na výstavě ke 100. výročí korunovace Panny Marie svatohostýnské, kterou muzeum připravuje ve spolupráci s renomovanými moravskými institucemi na srpen letošního roku.
            -eda-
  



Design By Macik