Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Ošetření památné platanové aleje pokračuje

V rámci schváleného projektového úkolu „Regenerace městské zeleně v Bystřici pod Hostýnem 2013“ zahájilo město v březnu 2013 regeneraci stromů v památné platanové aleji, která je zapsána v Ústředním seznamu ochrany přírody. Ošetření bude provedeno u 29 stromů, v druhovém zastoupení 20 ks platan javorolistý, 4 ks lípa srdčitá a 5 ks jírovec maďal.

Uskuteční se zejména zdravotní, bezpečnostní a redukční řezy a zkontrolovány  budou instalované bezpečnostní vazby. Dle stanoveného harmonogramu budou největší zásahy (obvodové redukce) provedeny do konce měsíce března. Řez zdravotní a bezpečnostní poté v období plné vegetace – od poloviny května, nejpozději však do června 2013. Cílem ošetření je zlepšit zdravotní stav i vitalitu skupiny stromů, která je jednou z dominant města. Komplexním ošetřením postupně projde také dalších 80 vzrostlých stromů rostoucích po obou březích Bystřičky (lípy srdčité a zelené, jasany ztepilé, jírovce maďaly a další druhy dřevin). Provedeny budou, na základě standardů péče o přírodu a krajinu, například zdravotní či bezpečnostní ořezy v kombinaci s řezy redukčními, ošetření dutin, odstranění a zpracování proschlých větví, instalace bezpečnostních vazeb a další.


Město se snaží kácení stromů vyhnout, není-li nezbytně nutné. Pokud mohou být vzrostlé stromy zejména v centru města ošetřeny, prodluží to jejich životnost, je zajištěna bezpečnost pohybu v jejich blízkosti a není narušena tradiční podoba městských zákoutí.


Celkové náklady na tuto etapu regenerace městské zeleně si vyžádají 578.000 Kč (včetně DPH). V rámci ošetření platanové aleje podalo město žádost o dotaci na Ministerstvo životního prostředí do Programu péče o krajinu v roce 2013. Rada města zvolila na základě zadávacího řízení uskutečněného formou elektronické poptávky jako zhotovitele zakázky „Ošetření skupiny památných stromů Platanová alej u zámku v Bystřici pod Hostýnem“ holešovskou firmu Radovan Kučera s nabídkovou cenou 170.005 Kč (vč. DPH). Zadávací řízení na členitější zakázku „Regenerace městské zeleně v Bystřici pod Hostýnem I. etapa“, která může být realizována v širším časovém rozpětí, proběhne v jarních měsících.
msch



Design By Macik