Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Oslavy cyrilometodějského roku – jednota v rozmanitosti

Zásadní a převratné události čas nikdy z paměti lidí nevymaže. Sv. Cyril a Metoděj přišli ze Soluně  na Velkou Moravu ve vzdáleném roce 863, tedy  před 1150 lety, ale slovanské písmo, které vytvořili, a staroslověnský jazyk, do nějž přeložili evangelia, se staly základem naší kultury, vzdělanosti, duchovnosti, našeho nejstaršího písemnictví. Letošní rok by proto pro nás měl být poutí k vlastním kořenům, rokem znovuotevření starých knih a hledáním nového na jejich stranách.  


Výročí velké mise soluňských bratří, patronů Moravy, je i významnou mezinárodní událostí.  Přípravy na cyrilometodějské jubileum byly zahájeny v květnu 2012 v Římě. V České republice začaly oslavy vlastně už Dnem slovanských věrozvěstů na Velehradě v roce 2012,  pokračovat budou pravoslavným Setkáním kultur v Mikulčicích ve dnech  24.–26. května 2013 (program akcí na http://mikulcice.pravoslavi.cz/) a vyvrcholí opět na Velehradě ve dnech 4.–5. července 2013 v rámci státního svátku ČR tradičním národním projektem Dny lidí dobré vůle (program akcí na http://www.velehrad.eu/dny-lidi-dobre-vule/).


Na národní úrovni budou uspořádány dvě mezinárodní konference v Praze a na Velehradě. První z nich se zaměří na státně-politický význam Cyrila a Metoděje v 9. až 18. století, druhá na význam věrozvěstů pro 19., 20. a 21. století.


Hlavními koordinátory cyrilometodějských oslav jsou Zlínský kraj, který také akce spojené s tímto důležitým výročím z velké části financuje, a Jihomoravský kraj. Akce k jubileu však budou pořádány i v Praze. Je připraveno velké množství projektů – výstavy,  přednášky, semináře, koncerty, bohoslužby, vzdělávací i interaktivní programy pro děti a mládež, vydání zajímavých publikací, soutěže. Jedinečným počinem také celovečerní hraný dokument Petra Nikolajeva „Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů“, který zachycuje život a dílo slovanských věrozvěstů. Premiéra se chystá na podzim roku 2013. Předpremiéra se uskuiteční už 25. května ve 20.30 v Kroměříži na Velkém náměstí.


V rámci cyrilometodějského roku se také v Kroměříži uskuteční první ročník zajímavého cyklu Dny slovanské kultury. Jeho smyslem by měl podle  pořadatelů být  kulturní dialog a hledání kořenů kultury, písemnictví a vzdělanosti slovanských zemí – Slovenska, Bulharska, Srbska, bývalé jugoslávské republiky Makedonie,Ukrajiny, Ruska, Polska, Chorvatska, Slovinska, Běloruska. 

Protože akcí ku větší slávě cyrilometodějského roku 2013 je opravdu hodně, nabízíme tipy alespoň na některé z nich.

Dny slovanské kultury v Kroměříži

Jiří Šindler – Písmo (24. 5.–23. 6. 2013, foyer Domu kultury Kroměříž)
Vystavující autor kromě aplikací hebrejského písma vytvořil také řadu přepisů staroslověnštiny a tiskovou podobu hlaholice.

Hradišťan a Filharmonie B. Martinů Zlín – „Hudební rozmluvy“ (24. 5. 2013 v 18.30, divadelní sál Domu kultury Kroměříž)

Den dětí města Kroměříže (25. 5. 2013, 9.00–14.00, letiště Bagrák)
Prostor u vodní plochy Bagráku ožije zobrazením dobového života Velkomoravanů – historické boje a lukostřelba, ukázky a praktická zkoušení dobových řemesel, ukázka a ochutnávka jídel dobové kuchyně.


Žana Bičevská (25. 5. 2013, 18.30, divadelní sál Domu kultury Kroměříž)
Populární ruská zpěvačka s kytarou, v jejímž repertoáru jsou tradiční ruské lidové písně a balady, válečné písně či modlitby, písně Bulata Okudžavy, Sergeje Nikitina, Andreje Makareviče, Alexandra Dolského či Vladimira Vysockého.

Achilleas  Chaldaiakis (Řecko) + Filokallia (CZ) –  26. 5. 2013, 14.00, kostel sv. Cyrila a Metoděje v Psychiatrické léčebně v Kroměříži
Koncert ženského sboru Filokallia kyperského dirigenta a skladatele Mariose Christou doplní vystoupení nejvýznamnějšího řeckého žalmisty a profesora univerzity v Soluni dr. Achillea Chaldaiakise.


Cyrilometodějská pouť 2013 (16. 2.– 24. 8. 2013)
Trasy: Levý Hradec (16. 2.) – Chotěboř – Žďár n. S. – Tišnov – Velehrad (24. 8.) 
            Nový Jičín (24. 2.) – Svatý Hostýn – Štípa – Velehrad (24. 8.)
Etapová pěší pouť  po stopách sv. Cyrila a Metoděje. Vždy o třetím víkendu měsíce. Pořádá Národní rada Sekulárního františkánského řádu a společenství cyrilometodějských poutníků. Aktuální informace na www.poutnik-jan.cz

Výstavy Brno

Cyril a Metoděj – doba, život, dílo (28. března – 29. září 2013, Palác šlechtičen, Moravské zemské muzeum Brno)
Cyrilometodějské stopy v hudbě, divadle a literatuře (28. března – 29. září 2013, Palác šlechtičen, Moravské zemské muzeum Brno)
Fotografická výstava „Z Moravy do nepaměti a zpět“  (28. března – 29. září 2013, Palác šlechtičen, Moravské zemské muzeum Brno)
 

Výstava Olomouc

Mezi Východem a Západem. Svatí Cyril a Metoděj v kultuře českých zemí (25. 4.– 11. 8. 2013, Olomouc
Expozici připravují Muzeum umění Olomouc, Moravské zemské muzeum v Brně, Vlastivědné muzeum v Olomouci, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, Senát PČR, Arcibiskupství olomoucké a Biskupství brněnské, Masarykova univerzita v Brně a Univerzita Palackého v Olomouci

Výstava Zlín

Cyrilometodějský Velehrad (9. 5.–8. 9. 2013, Baťův institut, Zlín)
Autory výstavy jsou PhDr. Blanka Rašticová ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti a prof. PhDr. Miloslav Pojsl z Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Výstava Rožnov pod Radhoštěm

Tři století cyrilometodějské tradice na Moravském Valašsku (28. 3.–3. 11. 2013, Valašské muzeum v přírodě Rožnov pod Radhoštěm, výstavní sál Sušák)

„Na základě dohody pravoslavné církve, římskokatolické církve a institucí českého státu jsou celostátní oslavy u příležitosti 1 150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu v roce 2013 jednotné a odehrávají se v duchu motta „Jednota v rozmanitosti“. Vzájemná dohoda dvou církví je historickým krokem, který má poukázat na jednotu všech křesťanů v naší republice, pokud jde o vnímání a chápání jednoho z nejvýznamnějších milníků naší i evropské historie.“ (http://mikulcice.pravoslavi.cz/)
                                                           

Připravila msch



Design By Macik