Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



K šedesátinám souboru Rusava

K šedesátinám souboru Rusava
(1963–1973)

V prvním díle našeho seriálu jsme se vám pokusili přiblížit počátky valašského souboru Rusava, jeho zakladatelské osobnosti a první úspěchy. Přestože patřila první léta fungování souboru zároveň k těm nejúspěšnějším, soubor na počáteční úspěchy dokázal poměrně plynule navázat a ve druhém desetiletí svého působení se mimo účinkování na prestižních folklorních akcích v domovském Československu několikrát představil i v zahraničí.


Hned v roce 1965 Rusava opět vystupovala na celostátní spartakiádě. Bohaté zážitky členů souboru z četných „secvičných“, soustředění i samotného pobytu v Praze naplnily mnoho stránek souborové kroniky. Soubor na spartakiádě předvedl tanec „Starodávný“ v programu „Radost tance“ a hned krátce na to vyrazil na svůj první zahraniční zájezd. Jeho cílem byla polská Zlotoryja. Kroměříž rozvíjela družbu s tímto polským městem a Rusava vystoupila právě v Kroměříži na společenském večeru a následně vycestovala s delegací do Polska.


V roce 1968 se pak tanečníci souboru zúčastnili oslav sta let založení Národního divadla v Praze a při té příležitosti byli přijati prezidentem republiky. Hned v následujícím roce byl soubor vyslán do zahraničí podruhé, tentokrát jako delegát české kultury. Spolu s Černým divadlem Praha a operním souborem Národního divadla vyslalo Ministerstvo kultury Valašský soubor Rusava na mezinárodní přehlídku Týden české kultury do Kaiserslauternu v NSR. Vystoupení souboru se zde setkalo s neobyčejným úspěchem a hostitelé proto zařídili souboru návštěvu Garmisch-Partenkirchenu a Oberammergau.


Soubor se na mezinárodní scéně uvedl výborně, a tak hned v dalším roce vyslalo ministerstvo kultury bystřické tanečníky a muzikanty do zahraničí znovu. V roce 1970 se soubor zúčastnil třetího ročníku mezinárodního folklorního festivalu v Zakopaném s dalšími vystoupeními v Katovicích a Javorznu. Po této úspěšné reprezentaci moravské kultury v zahraničí byl soubor vysílán do zahraničí i v následujících letech, o tom ale bude pojednáno ve třetím díle našeho miniseriálu.


Soubor se neprezentoval jen v zahraničí. I na domácí půdě sbíral mnoho úspěchů. S neobyčejnou pravidelností se zúčastňoval festivalu ve Strážnici, stal se automatickou součástí oslav ve městě (Oslavy 20. výročí osvobození ČSR v roce 1965; Oslavy 600 let založení Bystřice pod Hostýnem v roce 1968), několikrát reprízoval rekonstrukci rusavské svatby. V březnu roku 1970 se bystřičtí tanečníci a tanečnice opět postavili před televizní kamery při natáčení filmu „Tudy šli“. V roce 1973 se soubor umístil na druhém místě v krajské soutěži a následně úspěšné číslo předvedl i na přehlídce vítězných souborů „Pálavské vinobraní“.


Druhé desetiletí existence bystřického folklorního souboru tak přineslo první výjezdy členů souboru do zahraničí a Bystřičané se tak několikrát z pověření ministerstva kultury stali vyslanci moravské kultury v cizině. V následujících letech pak Rusava vycestovala do vzdálenějších krajů a představila se na pódiích prestižních evropských folklorních podniků. Rovněž navázal řadu přátelství se zahraničními tanečníky a muzikanty, z nichž mnohá trvají dodnes. O tom ale zase v dalším vydání.

Na základě textů publikovaných Vladislavou Bělíkovou a Tomášem Čechem
sestavila Alžběta Vejrostová



Design By Macik