Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Knižní novinky v městské knihovně

Suchý květen – mokrý červen.“ Málokdo ví, že název květen je u nás znám teprve necelých 180 let. Starší označení pátého měsíce – máj, které užil i Karel Hynek Mácha pro svou nesmrtelnou báseň r. 1836, se ještě dlouho udržovalo a je dosud poměrně živé. Vyberte si v naší knihovně tentokrát z májových novinek:

Beletrie
Čechura, R.: Nikdo nemá alibi. Autor rozehrává ve dvou detektivních novelách pátrání známé dvojice Holmes a Watson, i když v trochu obráceném významu.
Gruber, P.: Voják Říše a svědomí. Strhující válečný román napsaný dle skutečných událostí pootevřel dveře k opomíjenému tématu služby občanů ČSR a Protektorátu v uniformě Wehrmachtu.
Hájíček, J.: Rybí krev. Poutavý lidský příběh tří kamarádek z malé vesnice, které osud rozprášil do světa. Za tento román získal autor nominaci na cenu Magnesia Litera  2013.
Helle, H.: Na dně. Komorně pojatý příběh úspěšné dánské prozaičky provázený řadou otázek. Jejich zodpovězení je ponecháno na čtenáři.
Mitchell, D.: Tisíc podzimů Jakoba de Zoeta. Historická próza, jejíž děj se odehrává na přelomu 18. a 19. století. Milostný i dobrodružný román.
Polách, A.: Bratři ze Soluně. Román nám přiblíží nejen moravskou misi věrozvěstů Cyrila a Metoděje, ale i tu část života obou bratří, o níž většinou nemáme ani tušení.

Naučná literatura

Ahlfen, H.: Bitva o Slezsko 1944–1945. Podrobná, autentická a čtivá zpráva o osudu země, jejíž historie během dlouhých dějinných období souvisela s vývojem našich zemí.
Herzmann, J.: Proč právě Zeman? Zákulisní drama voleb, alchymie volebních průzkumů. Fakta, čísla, postřehy o největším politickém dramatu od listopadu 1989.
Kindermann, D.: Habsburkové bez říše. Autor se zaměřil na období od roku 1918, kdy císařská rodina uprchla ze zámku Eckartsau do ciziny, až po současnost.
Mareš, J.: Šepot buše. Autor nenapsal jen knihu o překrásné africké přírodě. Promítá se v ní  i mnoho podivuhodných lidských osudů.
Robert, J.: Nenech si to líbit! Autorka seznamuje dospělé, jak děti chránit, jak je vést, aby si osvojily jednání v potenciálně nebezpečné situaci a dokázaly zabránit jakýmkoli pokusům o sexuální zneužití.
Schneiderová, E.: Aktivity k rozvíjení vyjadřovacích dovedností u dětí. Soubor her, hříček, zábavných úkolů a inspirací hravou formou rozvíjí vyjadřovací a komunikační dovednosti dětí.
Škvárová, V.: 77 výletů po stopách Starých pověstí českých. Nápady a tipy na jednodenní výlety pro rodiny s dětmi, tentokrát na místa, k nimž se vztahují události Jiráskových Starých pověstí českých.

Knihy pro děti

Fišer, L.: Rozumbrádkové. Pohádkové hádanky pro chytré děti a rodiče.
Opatřil, J.: Kapřík Metlík ve sportovním rybníku. Další povídání o kapříku Metlíkovi a jeho rybích přátelích. Dobrodružství zažívá tentokrát ve sportovním rybníku a je se na co těšit!
Täubner, A.: Tangrami pro malé i velké. Jednoduchá technika skládání a zasouvání papírových dílků do sebe s postupy skládání jednotlivých figurek krok za krokem.
Zwach, I.: Obojživelníci a plazi České republiky. Encyklopedický přehled a určovací klíče všech druhů obojživelníků a plazů, kteří žijí na území České republiky.
Žáček, J.: Čarodějné pohádky pro malé kouzelníky. Jiří Žáček a Adolf Born slovem a obrazem znamenitě vyprávějí pohádky z celého světa plné kouzelníků a čarodějnic, veselé i strašidelné, uvěřitelné i neuvěřitelné.

Další knižní novinky a fond knihovny najdete na adrese www.knihbph.cz   JaRo



Design By Macik